Tegenwoordig doen we allemaal een stuk meer digitale betalingen dan offline betalingen, zoals hoe je vroeger vaak contant geld bij je had. Dat er veel digitale betalingen worden voltooid, betekent ook dat dieven en criminelen dit ook weten te vinden. Daarom is het heel belangrijk dat je veilig met je geld omgaat online. Wij geven vijf belangrijke tips die iedereen die online wel eens geld betaalt of overmaakt, zou moeten kennen.

Gebruik je eigen apparaten

Het is bij online betalingen heel verstandig om je eigen apparaten te blijven gebruiken, dus dat betekent – je eigen telefoon, eigen tablet of eigen computer of laptop. Van deze apparaten weetje namelijk zeker dat jij de enige bent die hier toegang tot heeft. Het is verstandig om niet zomaar op andere computers of apparaten in te loggen, zoals je misschien zou doen in een internetcafé of in een bibliotheek. Ook is het verstandig om uit te kijken met wifi-netwerken, omdat sommige openbare wifi-netwerken al niet helemaal veilig zijn.

Bescherm je wachtwoorden

Op het moment dat iemand je wachtwoorden weet, kan diegene hier makkelijk misbruik van maken. Het is verstandig om altijd zorgvuldig om te gaan met je persoonlijke gegevens om te voorkomen dat deze gestolen worden. Ook is het heel belangrijk om nooit zomaar persoonlijke gegevens te versturen via je telefoon of e-mail. Een bank zou bijvoorbeeld nooit zomaar om je gegevens vragen. Om je wachtwoorden zo goed mogelijk te beschermen kun je ze het beste bewaren in een veilige online kluis, zoals LastPass.

Voorkom fishing

Tegenwoordig weten bedrijven als geen ander hoe ze zich kunnen voordoen als een bedrijf of instantie die ze eigenlijk niet zijn. Dat betekent dat, wanneer je hier intrapt, je in een mum van tijd beschermde gegevens gedeeld kan hebben met een organisatie waarvan jij misschien dacht dat het je bank was maar wat eigenlijk een verkeerde organisatie is die je oplicht. Wat er ook gebeurt, blijf onthouden dat de bank nooit zomaar om persoonlijke gegevens zou vragen per mail of telefoon! Toch per ongeluk op een fishing linkt geklikt, kijk kan online naar tips en adviezen over fishing.

Check de adresbalk

Het is goed om altijd te kijken of je een https- verbinding hebt. Dat klinkt misschien als iets wat vooral internet-nerds zouden moeten weten, maar dit is belangrijk voor elke internetgebruiker, ook als je digibeet bent. Als je de adresbalk van de desbetreffende site checkt, dan zal jouw computer in de linkerhoek een groen slotje of groene kleur laten zie, wat betekent dat je te maken hebt met een veilige verbinding, en je je in principe dus geen zorgen zou hoeven te maken. Ook is dit heel slim om te doen bij websites waar je zelf ook daadwerkelijk geld inlegt, zoals online casino’s.

Voorkom meekijken

Voor heel veel mensen is het bij een pintransactie al automatisme: terwijl je je pincode intoetst, bescherm je met je andere hand het zicht op deze pincode en het intoetsen ervan. Zo voorkom je dat iemand kan meekijken met het intoetsen en dus je pincode weet. Meekijkers zoals dit kunnen ook bij online bankieren hun slag slaan.

0 Shares:
You May Also Like