Eén van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden wanneer cryptocurrencies bewaard, is het veiligheidsaspect. Het maakt niet uit hoeveel je munten waard zijn als je er plots geen toegang meer toe hebt of als ze gestolen worden.
Een van de grootste voordelen van cryptocurrencies is dat het tussenpersonen zoals banken of verzekeringsmaatschappijen uitsluit. Hoewel deze uitsluiting ervoor zorgt dat de transactiekosten lager zijn en je meer controle hebt over je vermogen, komt het ook met meer verantwoordelijkheid. Aangezien er in de cryptowereld geen deposito garantie systeem is en andere veiligheidsmechanismen die je geld beschermen. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je cryptomunten veilig zijn. Dus voordat je begint met massaal Bitcoins te kopen moet je ervoor zorgen dat je nadenkt over een veilige opslagstrategie.
Het veilig opslaan van je munten is echter niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt. In dit artikel bespreken we de verschillende manieren om je cryptomunten te beveiligen.
Wat is een crypto-wallet?
Een crypto-wallet is een softwareprogramma dat speciaal is ontworpen om je publieke en privésleutels op te slaan, digitale valuta te verzenden en ontvangen, het saldo ervan te controleren en te communiceren met tal van blockchains. Het hebben van een crypto-portemonnee is een must als je je digitale activa wilt beheren en ze veilig wilt bewaren.
Wat zijn de verschillende soorten cryptowallets?
Er zijn verschillende soorten wallets waaruit je kunt kiezen om je cryptomunten veilig in te bewaren. Over het algemeen zijn wallets ofwel custodial ofwel non-custodial (zelfbewaarnemend). Non-custodial wallets geven je de volledige controle over je cryptomunten aangezien je je eigen private sleutels beheert. Je hoeft dus niet te vertrouwen op een derde partij (custodian) om je crypto veilig te bewaren. In het geval van een custodial wallet daarentegen, zijn de private sleutels in handen van een derde partij, die volledige controle heeft over je fondsen terwijl je alleen toestemming geeft om tokens te versturen of te ontvangen. Deze wallets zijn vaak gelinkt aan groter cryptobeurzen zoals Coinbase, Binance of Crypto.com. Anycoindirect.eu, een Europese speler op de markt, laat je toe om je eigen non-costodial wallet te koppelen met hun beurs. Zo kun je genieten van de flexibiliteit en het gebruiksgemak van een beurs, maar hou je toch je eigen privésleutel in beheer.
Non-custodial wallets kunnen verder worden onderverdeeld in hot (software) of cold (hardware) opslag. Een hot-wallet is verbonden met het internet en kan aan de ene kant kwetsbaar zijn voor online aanvallen, maar aan de andere kant zijn ze sneller en gemakkelijker om mee te handelen. Aan de andere kant is een cold-wallet niet verbonden met het internet, wat betekent dat het een betere beveiliging biedt, maar minder gebruiksgemak. Voorbeelden van hot-wallets zijn Coinbase wallet, Atomic wallet, Crypto.com Defi-wallet. Voorbeelden van cold-wallets zijn de hardware wallets van Ledger en Trezor.