Door de verandering van het klimaat, speelt duurzaamheid misschien wel de grootste rol. Met z’n alle moeten we kiezen voor een energiezuinige levensstijl om onze planeet te helpen. Een belangrijke stap die we kunnen nemen is onze woning groener maken, door te streven naar een hoger energielabel.  Een hoger energielabel geeft aan dat een woning energie-efficiënt is en minder impact heeft op het milieu. Maar hoe kunnen we een hoger energielabel bereiken en tegelijkertijd onze woningen groener maken?

Isolatie: de sleutel tot een hoger energielabel

Het verbeteren van de isolatie van je woning is een van de eerste stappen richting een groenere woning. Wanneer een woning slecht geïsoleerd is, verliest het aanzienlijk veel energie doordat de woning continu verwarmd moet worden. Door de muren, vloeren en daken van je huis goed te isoleren, houd je warmte beter vast tijdens de koudere maanden en koelte beter binnen tijdens de warmere maanden. Je hoeft daarbij dus niet extra te stoken in de winter of de airco vol aan te zetten in de zomer. Dit leidt uiteindelijk tot een lager energiegebruik en dus een hoger energielabel.  

Het isoleren van jouw woning in het specifiek

Natuurlijk is elke woning anders, en moet elke woning daardoor op een andere manier geïsoleerd worden. Het starten van een huisscan is hierbij een belangrijke eerste stap. De gegevens uit deze scan vertellen precies waar de kansen liggen binnen jouw woning om betere isolatie te realiseren.

Voorzie je woning van eigen opgewekte stroom

Een hoger energielabel is daarnaast te realiseren door het opwekken van hernieuwbare energie. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zonnepanelen te installeren op je dak zodat je jouw eigen energie kan opwekken met zonne-energie. Zonne-energie is een schone en hernieuwbare bron van energie en draagt bij aan het verminderen van fossiele brandstoffen. Mocht je energie te veel opwekken, dan kan dat eenvoudig terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet, zodat het niet verloren gaat en uiteindelijk hergebruikt kan worden. Het installeren van zonnepanelen, van bijvoorbeeld Solease, is een daarom een duurzame investering dat een groenere woning realiseert.

Vervang energievreters in huis

Huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, vaatwassers, wasmachines en drogers zijn tegenwoordig verkrijgbaar in energiezuinige modellen. Deze apparaten verbruiken minder energie dan oudere modellen en dragen dus bij aan een lager energieverbruik in huis. Bij het kiezen van nieuwe apparaten is het raadzaam om te letten op het energielabel en te kiezen voor apparaten met een A+++-label, wat het meest energiezuinig is. Door deze apparaten te gebruiken, kan het energieverbruik in huis tevens worden verminderd en kan een hoger energielabel worden bereikt.

Kleine stappen maken grote veranderingen

Naast bovengenoemde maatregelen kunnen er nog andere eenvoudige stappen worden genomen om een woning groener te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van energiezuinige LED-verlichting, het verminderen van waterverbruik door waterbesparende kranen en douchekoppen te installeren of het plaatsen van een thermostaat. Het belangrijkste is om bewust te zijn van de klimaatverandering en daardoor actief te streven naar een duurzame levensstijl.

0 Shares:
You May Also Like