Nu we afgelopen jaar massaal thuis moesten blijven vanwege het coronavirus, hebben we meer online gekocht dan ooit. In 2019 werden er in Nederland maar liefst 258 miljoen bestellingen gedaan; bij elkaar goed voor zo’n 25,8 miljard euro. Maar inmiddels zijn ook de fysieke winkels weer open. Daarom bespreken wij de voor- en nadelen van online shoppen.

Voordelen van online shoppen

24/7 open

Heb je zin om midden in de nacht iets te bestellen? Online gaan winkels nooit dicht. Hierdoor kun je ieder moment van de dag online shoppen. Daarnaast hoef je nooit ergens naar toe. Je hebt dus geen reistijd en geen moeite met parkeren in een druk centrum.

Fijne kortingsacties

Veel mensen weten niet dat je online heel veel fijne kortingsacties hebt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe schoenen op Scapino? Gebruik dan voordat je afrekent de Scapino kortingscode. Veel webwinkels hebben vaak kortingscodes. Als er een kortingscode beschikbaar is, zie je die vaak direct op de homepage van de webshop staan. Is dit niet zo? Dan kan je het beste even Googelen: naam van de winkel + kortingscode. Er zijn daarnaast ook verschillende websites die de codes voor je verzamelen. Zo kan je makkelijk wat geld besparen tijdens het online winkelen.

Alles te koop

Een ander voordeel van online winkelen, is dat eigenlijk alles online te koop is. Wil je een nieuwe tuinset? Dan is het aanbod ontzettend groot. Je hoeft dus niet meer naar één winkel, maar ziet in een keer het hele overzicht. Vooral als je ver van een stad vandaan woont, kan online shoppen echt een uitkomst zijn. Daarnaast kun je online ook makkelijker de prijzen met elkaar vergelijken. Je hoeft niet helemaal naar een andere winkel te lopen om te kijken hoeveel iets daar kost.

Nadelen van online shoppen

Je kunt het niet passen

Het grootste nadeel aan online winkelen, is dat je het product dat je koopt niet in het echt hebt gezien. Hierdoor kunnen kleuren of pasvormen heel anders uitvallen dan verwacht. Wil je een nieuw meubelstuk aanschaffen, zoals een bank? Op een afbeelding is het lastig om te zien hoe een stof er uitziet of voelt.

Oplichting

Steeds meer mensen worden slachtoffer van oplichting via nep-webwinkels. Vaak proberen de oplichters de winkels minder verdacht te maken door in hun webadres de naam van een echte winkel te gebruiken, zoals dixons-dagdeals.com of bcc-acties.com. Ook de stijl van die winkels en de logo’s nemen ze over. Maar wie vervolgens iets bestelt via de nep sites ontvangt niets of het verkeerde. Je hebt dan al betaald, maar contact opnemen met de webwinkel lukt niet meer.

Te veel geld uitgeven

Online shoppen is erg makkelijk. Met een druk op de knop kun je alles bestellen wat je wilt. De laatste tijd komt daar ook nog eens bij dat je vaak achteraf pas hoeft te betalen, bijvoorbeeld via Klarna. Achteraf betalen wordt steeds populairder, maar brengt wel de nodige risico’s met zich mee. PayPlan, een Brits adviesbureau voor mensen met schulden, meldde dat bij 73 procent van de in problemen verkerende Britten tussen de 18 en 43 jaar koop-nu-betaal-later-programma’s bijdroegen aan hun schulden. Wees er dus bewust van dat je alles nog wel moet terugbetalen voordat je dingen zomaar bestelt.

 

 

 

 

 

 

0 Shares:
You May Also Like