Je hoort het vast steeds meer om je heen: steeds meer mensen gaan beleggen. Toch is er ook nog een groep mensen die dit spannend vindt, niet zo gek als je hoort dat sommige mensen hier ook behoorlijk wat geld mee kunnen verliezen. Toch zijn er genoeg redenen om het wél te gaan doen. Wij hebben de 5 belangrijkste redenen om te beginnen met beleggen op een rij gezet.
Overzicht
1. Lage spaarrente
De belangrijkste reden voor mensen om op dit moment te gaan beleggen, is de lage spaarrente. Deze is echt nog maar tienden procenten, of soms zelfs 0. Heb je een mooie spaarpot op een spaarrekening staan? Dan kan het zelfs zijn dat je rente moet betalen om die rekening aan te houden. En dat terwijl de markt voor geld investeren door te beleggen juist heel goed is op dit moment.
2. Pensioenopbouw
Steeds meer mensen kijken tegen een pensioengat aan. Ondernemers, waaronder ZZP’ers bouwen zelfs helemaal geen pensioen op. Hoe eerder je begint met het dichten van dat pensioengat of überhaupt het opbouwen van pensioen, hoe meer rendement dat over de jaren op kan leveren. Beleggen voor pensioen kun je doen met speciale fondsen waarmee je beleggingen weinig risico lopen, maar gaandeweg wel rendement opbouwen. Zo verzeker je jezelf van een prettige oude dag, waarbij je niet op de kleintjes hoeft te gaan letten.
3. Beleggen is gemakkelijk en goedkoop
‘Vroeger’ was beleggen alleen voor rijke mensen. Maar door de komst van internet en daarmee toegang tot de markt zonder dat je daarvoor een (dure) vermogensbeheerder of beleggingsexpert hoeft in te schakelen, maakt dat beleggen voor steeds meer mensen beschikbaar komt.
Er zijn steeds meer platformen waar handelen nauwelijks kosten met zich meebrengt en waar je geen grote investering hoeft te doen. Zo kun je vaak al beginnen met beleggen vanaf enkele honderden euro’s.
4. Vermogensbelasting
Vanaf 2001 betaal je vanaf een bepaald vermogen vermogensbelasting. In 2024 was dat over iets meer dan €30.000, in 2021 is dat verhoogd naar €50.000. Gecombineerd met een steeds verder afnemende spaarrente betekent dit dat je, wanneer je meer dan gemiddeld gespaard hebt, ook nog eens belasting moet betalen hierover. En daarbij hanteert de Belastingdienst een standaard verdeling van vermogen naar spaargeld (waarover je 0,03% belasting betaalt) en beleggingen (waarover je 5,69% betaalt). Dus als je alleen spaart, betaal je over een deel van dat spaargeld tóch de hoge beleggingsbelasting.
Het is dus aan te raden om met zeker een deel van het geld te gaan beleggen om die belasting terug te verdienen, en hopelijk nog iets meer zodat je er daadwerkelijk nog wat aan overhoudt.
5. Beleggen is leuk
Steeds meer mensen gaan beleggen, veelal om de redenen die we hierboven noemden maar ook omdat ze het leuk vinden. Niet zo gek, want je leert door beleggen de markt kennen en doet algemene kennis op over wat er speelt in de wereld.
Je vermogen zien groeien is natuurlijk sowieso leuk om te zien. Dat is dan ook het voordeel van zelf beleggen: je kunt altijd even inloggen en kijken hoe het ervoor staat met je beleggingen.
Een laatste tip: hoe goed het ook gaat met de markt, beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Daarom is het verstandig om kennis op te doen, klein te beginnen (en vooral niet met al je spaargeld) en eventueel strategieën van ervaren beleggers te kopiëren. Dan is beleggen een spannend spel dat steeds meer mensen leuk beginnen te vinden!