Het is belangrijk om de juiste stappen te nemen tijdens het wassen van je kleding om ervoor te zorgen dat het goed gereinigd wordt en er lang goed uit blijft zien. Helaas maken veel mensen fouten tijdens het wassen, waardoor hun kleding sneller verslijt, er minder fris uitziet en de was verkleurd. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende fouten tijdens het wassen en hoe je deze kunt voorkomen.

Fout 1: Niet sorteren van de was

Een veelvoorkomende fout tijdens het wassen is het niet sorteren van de was. Door verschillende soorten stoffen en kleuren bij elkaar te wassen, kunnen er kleuren doorlopen of kunnen bepaalde stoffen beschadigd raken. Sorteer je was daarom altijd op kleur en stof.

Fout 2: Te veel wasmiddel gebruiken

Een andere veelgemaakte fout is te veel wasmiddel gebruiken. Dit kan leiden tot resten van zeep in je kleding, wat jeuk en huidirritatie kan veroorzaken. Bovendien kunnen zeepresten ervoor zorgen dat je kleding er vettig uitziet en sneller vuil wordt.

Fout 3: Te veel kleding in één wasbeurt doen

Je wilt tijd besparen door veel kleding in één wasbeurt te wassen, maar hierdoor kan je wasmachine overbelast raken. Het resultaat is dat de kleding niet goed schoon wordt en de wasmachine beschadigd kan raken. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid kleding per wasbeurt.

Fout 4: Niet lezen van het wasvoorschrift

Elke kledingstuk heeft een wasvoorschrift, maar veel mensen lezen deze niet of slaan deze over. Hierdoor kan het voorkomen dat kleding krimpt, vervormd of beschadigd raakt. Lees daarom altijd het wasvoorschrift voordat je de kleding wast.

Fout 5: Te warm wassen

Te warm wassen kan ervoor zorgen dat kleding krimpt en zijn kleur verliest. Bovendien kan te warm water schadelijk zijn voor bepaalde stoffen, zoals wol en zijde. Was je kleding daarom op de juiste temperatuur.

Fout 6: Geen gebruik maken van een waszak

Kwetsbare kleding zoals lingerie of kleding met kralen kan beschadigd raken tijdens het wassen. Gebruik daarom altijd een waszak om deze kleding te beschermen.

Fout 7: Het niet goed drogen van kleding

Kleding moet goed drogen om schimmel en stank te voorkomen. Laat kleding daarom niet te lang in de wasmachine zitten en hang het op een goed geventileerde plek om te drogen.

Fout 8: Niet regelmatig schoonmaken van de wasmachine

Een schone wasmachine zorgt voor een beter wasresultaat en voorkomt nare geurtjes. Maak daarom regelmatig je wasmachine schoon volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Fout 9: Het niet voor behandelen van vlekken

Als je vlekken niet voorbehandeld voordat je je kleding wast, kan het zijn dat de vlekken niet volledig verwijderd worden. Gebruik een vlek verwijderaar om de vlekken te behandelen voordat je de kleding in de wasmachine doet.

Fout 10: Het niet uitzoeken van de was

Zorg ervoor dat je de was uitzoekt voordat je het in de wasmachine doet. Dit kan voorkomen dat kleine voorwerpen zoals munten, haarspelden en sleutels de wasmachine beschadigen.

Fout 11: Te veel gebruik maken van de droger

Te veel gebruik maken van de droger kan ervoor zorgen dat kleding krimpt en zijn kleur verliest. Probeer je kleding zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen om dit te voorkomen.

Fout 12: Gebruik van bleekmiddel op gekleurde kleding

Bleekmiddel kan gekleurde kleding verkleuren en beschadigen. Gebruik daarom alleen bleekmiddel op witte kleding en lees altijd het wasvoorschrift voordat je bleekmiddel gebruikt.

Fout 13: Het niet goed sluiten van de wasmachine

Het niet goed sluiten van de wasmachine kan ervoor zorgen dat er water en zeep op de grond terechtkomen. Controleer daarom altijd of de wasmachine goed gesloten is voordat je een wasbeurt start.

Fout 14: Gebruik van verkeerd wasmiddel

Gebruik altijd het juiste wasmiddel voor de stof en kleur van je kleding. Gebruik bijvoorbeeld geen wasmiddel voor bonte was op witte kleding.

Fout 15: Het niet ontkalken van de wasmachine

Een wasmachine kan kalkaanslag krijgen, wat kan leiden tot verstoppingen en een slechter wasresultaat. Ontkalk daarom regelmatig je wasmachine volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

0 Shares:
You May Also Like