Zeker als je regelmatig iets bestelt bij webwinkels, diverse zaken online regelt, veel op social media te vinden bent of wellicht wel eens speelt in een van de legale Nederlandse online casino’s, laat je vaak ongemerkt een digitale voetafdruk achter. Je wilt uiteraard niet dat je online identiteit en privacygevoelige gegevens in verkeerde handen terechtkomen. Daarom een aantal tips om veilig met je gegevens online om te gaan.

Gebruik sterke wachtwoorden

Kies voor een online account altijd een uniek en sterk wachtwoord. Dus absoluut nooit één wachtwoord, of een variatie daarop, voor al je online accounts en e-mail. Gebruik ook niet voor de hand liggende wachtwoorden zoals de namen van je kinderen of huisdieren, geboortedata et cetera. Maar gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Sla je wachtwoorden ook niet zomaar ergens online op, maar gebruik daarvoor een speciale passwordmanager (wachtwoordmanager). Daarin sla je veilig online al je wachtwoorden (automatisch) op, terwijl jij alleen maar het ene wachtwoord voor je passwordmanager hoeft te onthouden. En geen stress: mocht je die vergeten, dan is zo’n wachtwoordmanager ook nog aan je telefoon of e-mail verbonden, dus dan kun je altijd weer je wachtwoord resetten. En wil je het helemaal veilig doen, dan stel je voor je online accounts ook nog tweestapsverificatie in. Dan moet je, om in te kunnen loggen, naast je wachtwoord, ook nog een naar je telefoon of e-mailaccount gestuurde code invullen, voordat je je account in kunt. Dit is dus een extra beveiligingslaag.

Deel niet zomaar persoonlijke informatie online

Wees echt heel voorzichtig met wie of met welke instantie je persoonlijke informatie zoals je adres, telefoonnummer, geboortedatum of financiële gegevens (zoals je bankrekeningnummer) deelt. Tenzij het natuurlijk noodzakelijk is. Maar check altijd of je wel echt op de site van de winkel waar je iets bestellen wilt zit. Klik ook nooit zomaar op links in mails die je ontvangt, ook al lijkt het van een bekende (web)winkel of je bank te zijn. Deel ook nooit zomaar al je persoonlijke gegevens in je socialmedia-profielen. Je geboortedatum in combinatie met je naam en adres is voor iemand met kwade bedoelingen al waardevolle informatie. 

Let op voor phishing

Phishing betekent dat hackers proberen gevoelige informatie van je in handen te krijgen. Dit doen ze door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit. Bijvoorbeeld je bank, een overheidsinstantie of de webwinkel waar je altijd bestelt. Een bekende phishingtactiek is dat je een mail krijgt van de bank − tenminste, zo lijkt het. In de mail staat dat er problemen zijn met je bankrekening en dat je rekening geblokkeerd is. Via een linkje in de mail kun je vervolgens een nieuwe pincode aanmaken. Daarvoor dien je wel eerst je huidige pincode in te voeren. Je snapt het al: op deze manier krijgen hackers je pincode in bezit. Ditzelfde geldt voor verdachte mails waarin je via een link een nieuw wachtwoord moet instellen. Klik liever nooit op mails in een e-mail en ga zelf naar de site van de instantie of webwinkel.

Beveilig je apparaten

Zorg ervoor dat al je devices, van smartphone en tablet tot laptop en old school desktopcomputer, altijd up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates. Gebruik ook betrouwbare antivirus- en antimalware-programma’s. En download niet zomaar lukraak van alles van het internet. Check of de bron betrouwbaar is en/of download apps liever via Google Play of de Play Store.

Bescherm je online communicatie

Gebruik versleutelde communicatiemiddelen, zoals end-to-end versleutelde berichtendiensten (WhatsApp), bij het verzenden van gevoelige informatie. Zorg ook dat de websites die je bezoekt een beveiligde https-verbinding hebben Je herkent dit aan het ‘slotje’ in de adresbalk van je browser.

You May Also Like