Steeds meer mensen laten hun dak bedekken met zonnepanelen. Dat is eigenlijk heel logisch, want zonne-energie is goed voor het milieu en behoorlijk voordelig. Wil je ook je steentje bijdragen en zelf een stel panelen op je dak laten aanbrengen? Dan wil je natuurlijk eerst weten wat ze kosten. Bij je aanschaf moet je er rekening mee houden dat je niet alleen de panelen zelf nodig hebt, maar ook een omvormer. Wil je het teveel aan opgewekte energie ook nog eens opslaan voor later gebruik? Koop dan bij voorkeur ook direct een zogeheten thuisbatterij. Het totaalplaatje qua kosten komt zo weliswaar wat hoger uit, maar daar staat tegenover dat je vrijwel de hele dag en nacht gebruik kunt maken van extra voordelige en schone energie.

Wat is de gemiddelde prijs van zonnepanelen in 2024?

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen of PV-panelen genoemd, worden alsmaar voordeliger. Een gemiddeld huishouden in Nederland kiest meestal voor de aanleg van zo’n tien panelen. De keuze voor dit aantal wordt deels bepaald door het gemiddelde formaat van de Nederlandse daken en deels bepaald door de hoeveelheid stroom die we per huishouden nodig hebben. In 2024 ligt de gemiddelde prijs voor tien PV-panelen zo rond de 5.000 euro. Natuurlijk zijn er uitschieters naar boven en beneden. Afhankelijk van het type paneel en de aanbieder, betaal je meestal tussen de 3.500 en 6.000 euro. Dit is minstens 20% voordeliger dan een jaar geleden. Deze lagere prijs wordt veroorzaakt door het grotere aanbod van zowel installateurs als kwalitatief hoogstaande fotovoltaïsche panelen.

Zo bereken je de kosten van jouw nieuwe zonnepanelen

Bij verschillende aanbieders kun je online eenvoudig berekenen wat de prijs is van PV-panelen op je dak leggen. De kosten zonnepanelen liggen gemiddeld op zo’n 5.000 euro per tien stuks. Dit komt neer op 500 euro per paneel. Het aantal panelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van je stroomverbruik en de ruimte op je dak. Je kunt je dak natuurlijk helemaal vullen met PV-panelen, maar je bent natuurlijk wel op zoek naar het grootste rendement. Het ene gedeelte van je dak vangt nu eenmaal veel minder zon dan sommige andere delen. Ga daarom vooral voor efficiëntie en kwaliteit in plaats van kwantiteit. Verder heb je ook een goede omvormer nodig. In sommige gevallen is de omvormer bij de installatie inbegrepen. In andere gevallen moet je deze zelf aanschaffen. Je kunt dan kiezen uit een micro-omvormer of een string-omvormer. Een micro-omvormer is voordeliger (vanaf 150 euro), maar werkt op slechts één paneel. Een string-omvormer is geschikt voor meerdere panelen. Voor een omvormer voor tien of meer panelen ben je minimaal 1.000 euro kwijt.

Wat kost een thuisbatterij voor je zonnepanelen?

Zeker op een zonnige dag produceren je PV-panelen heel wat energie. Zoveel zelfs, dat je de stroom niet allemaal zelf kunt gebruiken. Lange tijd leek de salderingsregeling dan ook ideaal. Door stroom terug te leveren aan het stroomnet, kun je immers weer een leuk zakcentje terugverdienen. Deze regeling wordt in 2027 echter gestopt, waardoor het verstandig is om je nu alvast voor te bereiden. Zo is het slim om een efficiënte thuisbatterij of thuisaccu te kopen. Op die manier kun je de stroom die overdag opgewekt wordt, zelfs ’s avonds en ’s nachts gebruiken. Qua vermogen heb je de keuze uit verschillende formaten, zoals een thuisaccu van 2, 6 of zelfs 20 kWh. De meest gangbare variant voor thuisgebruik is de thuisbatterij van 6 kWh. Deze kost (inclusief installeren en de bijbehorende omvormer) zo’n 5.000 euro. Overigens is het goed om je te realiseren dat een thuisbatterij niet direct de meest voordelige keuze is. Ze zijn momenteel nog vrij prijzig en je verdient de aanschaf ervan vooralsnog niet zo snel terug.

Kosten van zonnepanelen huren

Wil je wel gebruikmaken van voordelig opgewekte groene stroom, maar kun of wil je zelf geen fotovoltaïsche panelen aanschaffen? Dan kun je ze uiteraard ook gewoon huren! Je kunt hiervoor terecht bij diverse aanbieders en moet voor een set van tien panelen rekenen op een gemiddelde huurprijs van zo’n 40 tot 60 euro per maand. Hou er wel rekening mee dat je bij het huren van PV-panelen vaak voor langere tijd aan het huurcontract vastzit.

You May Also Like