Lekker de paden op en de lanen in met je fiets? Dan wil je wel zo veilig mogelijk van A naar B komen. In veel steden zie je steeds vaker fietsers met helmen. En dat terwijl het dragen van een helm niet verplicht is in Nederland. Maar ook als je regelmatig op de mountainbike of racefiets stapt, is het verstandig om een goede fietshelm aan te schaffen. En wat te denken van de speed pedelec of een elektrische fiets? Hoe kies je een helm? Waar moet je opletten bij het aanschaffen en wat zijn de beste fietshelmen op dit moment? Wij vertellen het je in deze blog!

In Nederland is het dragen van een helm niet verplicht. Niet zoals bijvoorbeeld in Duitsland. Er zijn mensen die het dragen van een helm onzin vinden. Maar het dragen van een helm verkleint de kans op hoofdletsel en kan dus levens redden. Het gaat dus niet om die 99 keer dat je hem op had voor ‘niets’. Het gaat om die ene keer dat hij je leven redt. Uit onderzoek van Thompson, Rivara uit 1989 blijkt dat het dragen van een helm de kans op hoofdletsel maar liefst met 85% vermindert. En dat klinkt toch een stuk veiliger!

Waar moet ik opletten bij het kopen van een fietshelm?

Je wil dat jouw nieuwe helm natuurlijk hartstikke veilig is. Kies daarom altijd voor een helm die ook je slapen bedekt. Daarnaast moet ‘ie licht zijn en goed op je hoofd passen. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar waar moet een goede helm aan voldoen?

 • De Europese norm 1078 of 1080 moet erop staan. Dan weet je zeker dat jouw helm voldoet aan alle veiligheidseisen die de Europese Unie heeft gesteld aan een helm. Je moet vooral erop letten dat er op een helm niet alleen CE staat. Dit staat vaak op het label. Dan is je helm namelijk niet veilig.
 • Kies voor een in-mold-helm. Dit houdt in dat de harde plastieken buitenkant én de binnenkant in dezelfde mal is gemaakt. Je kunt dan uitgaan van een kwalitatievere helm.
 • Inkoppertje, maar pas ‘m goed. Doe de helm op en maak het riempje vast. En schud eens flink met je hoofd. Beweegt ‘ie? Of zit de helm juist te strak? Kies dan voor een andere maat.

Wil jij je verdiepen in het aanschaffen van een helm? Deze 5 fietshelmen raden wij aan voor heren:

 1. ABUS Pedelec – speciaal voor de speed pedelec, inclusief LED achterlicht en een geïntegreerde regenhoes.
 2. DUNLOP Mountainbike fietshelm – met 20 openingen krijg je voldoende ventilatie tijdens het fietsen. En deze helm heeft een uitneembare en wasbare binnenvoering.
 3. Ventura Fietshelm – inclusief insectennet, universiele veiligheidssluiting en is gemaakt van speciaal hard foam.
 4. Mirage Fietshelm Allround – deze allround fietshelm is eenvoudig in te stellen.
 5. Cycle Tech – je kunt deze helm verstellen zodat ‘ie altijd goed aansluit.

Dit zijn de beste fietshelmen voor dames op dit moment:

 1. ABUS Youn-I Ace – met maar liefst 17 luchtkanalen, extra reflectoren en in-mold technology een hele veilige optie.
 2. BBB BHE-55 Metro Fietshelm – deze urban fietshelm geeft je goede bescherming binnen én buiten de stad.
 3. ABUS Helm Yadd-I – modern én minimalistisch dat is deze fietshelm. Het soft tune system zorgt ervoor dat ‘ie direct goed zit.
 4. ABUS Aduro 2.0 – Tel 13 luchtkanalen, extra reflectoren, afneembaar vizier en LED-verlichting bij elkaar op en je hebt een ontzettend goede fietshelm voor al jouw fietsavonturen.
 5. AGU Strato fietshelm – op zoek naar een helm met een goed gewicht, goede ventilatie en goede pasvorm? Dan is dit jouw fietshelm.

Beste Fietshelm voor mijn kind?

Je ziet steeds meer kinderen met een helm. Zeker in het begin van de fiets-carrière van een kind, kan een helm zorgen voor meer veiligheid. De basisvaardigheden van het fietsen moeten tenslotte nog geleerd worden, maar ook het houden van evenwicht. Zelfs als je kind achterop bij jou op je fiets zit, is het verstandig om een helm bij je kind op te zetten. Deze helmen voor kinderen raden wij aan:

 1. Mini Hornit Lids Fietshelm – met ingebouwde LED-verlichting, comfortabel veilig én cool.
 2. Abus Smiley 2.0 Fietshelm – deze fietshelm heeft insectengaas, 8 luchtkanalen en extra reflectoren.
 3. Bobike One Plus Fietshelm – door middel van het Easy-lock sluitsysteem kun je de helm precies op maat maken. De reflecterende stickers geven je kind meer zichtbaarheid in het verkeer.
 4. Nijdam Junior Fietshelm – deze fietshelm kun je voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld ook voor steppen en skateboarden.
 5. Polisport Lollipops fietshelm kind – met deze helm kies je voor optimale veiligheid en comfort.

Kinderhelmen

Wil je voor je zoontje of dochter een fietshelm kopen? Dankzij de kinderhelmen van Budgeto zijn je kinderen stukken beter beschermd bij eventuele ongevallen. Bij Budgeto vind je fietshelmen voor zowel meisjes als jongens in verschillende maten en vele leuke designs. Dankzij Budgeto gaan je kinderen stijlvol en veilig de weg op.

Type fietshelmen

Ook voor volwassenen vind je bij Budgeto de beste fietshelmen. Voor zowel de “casual” fietsers als de professionele wielrenners, mountainbikers en BMX’ers hebben wij een uitgebreid assortiment aan scherp geprijsde fietshelmen. Racefietshelmen, MTB helmen en BMX helmen, maar ook Speed Pedelec helmen bestel je eenvoudig online in de webshop van Budgeto.

Verschillende maten

Essentieel bij het uitzoeken van de juiste fietshelm is de maat. Deze achterhaal je eenvoudig met behulp van een meetlint. Meet je hoofdomtrek door de meetlint over de plek twee centimeter boven je wenkbrauwen én de achterkant van je schedel te leggen. Als je het lint goed hebt geplaatst, dan loopt deze net boven je beide oren. Bij Budgeto gebruiken we de volgende hoofdomtrek – fietshelm richtlijnen:

52 t/m 53 cm: XXS

53 t/m 54 cm: XS

55 t/m 56 cm: S

57 t/m 58 cm: M

59 t/m 60 cm: L

61 t/m 62 cm: XL

63 cm of groter: XXL

You May Also Like