Ben jij een doorgewinterde fotograaf? Hoor jij bij de gevorderden? Dan hoef je écht niet meer alleen met een spiegelreflex-camera foto’s te maken om bij die groep te blijven horen. Nee, de systeemcamera’s van vandaag de dag geven jou nog steeds de status van professioneel fotograaf, maar dan nét even met wat meer gemak. In deze blog vertellen we jou alles over de beste systeemcamera’s van dit moment.

Zit je al een tijdje met het idee in je hoofd dat je een nieuwe camera wilt aanschaffen? Dan wil je natuurlijk wel alle voor’s en tegen’s met elkaar hebben afgewogen. Stel jezelf daarom deze vragen:

 1. Wil ik een camera met vaste of losse lens?
 2. Wil ik met mijn systeemcamera ook filmen?
 3. Wil ik een camera met een kantelbaar scherm?
 4. Moet mijn camera kunnen verbinden met wifi?

 

Vraag #1: vaste of losse lens?

Sommige camera’s kun je uitbreiden met lenzen. Bijvoorbeeld een groothoeklens of juist een lens voor micro-fotografie. Voordat je een nieuwe systeemcamera aanschaft is het slim om hierover na te denken. Veel camera’s zijn voorzien van een goede lens natuurlijk. Maar wil je jouw fotografie uitbreiden op den duur, dan kan het slim zijn om een camera te kiezen met een losse lens.

 

Vraag #2: systeemcamera en filmen

Er zijn systeemcamera’s die 4K kunnen filmen. Dat betekent dat de kwaliteit van deze video’s zo goed zijn dat je ze bijvoorbeeld op Youtube kunt zetten. Dit zijn dan ook camera’s die vaak door vloggers worden gebruikt. Zo kun je dus twee vliegen in één klap slaan.

 

Vraag #3: kantelbaar scherm, ja of nee?

Een kantelbaar scherm betekent dat je een foto kunt maken van jezelf terwijl je goed ziet wat je doet. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld alleen gaat reizen of het leuk vindt om veel selfies te maken. Door de timer kun je vaak ook foto’s van jezelf op afstand maken.

 

Vraag #4: verbinding maken met wifi

Een camera waarmee je verbinding kunt maken met wifi is ontzettend handig. Dat komt omdat je daardoor de foto’s die je hebt gemaakt, direct kunt plaatsen op bijvoorbeeld Instagram of Facebook. Je kunt ze namelijk vanaf je camera direct naar je telefoon sturen. Zo heb je geen computer meer nodig om je foto’s van je systeemcamera te halen.

De meeste camera’s van nu hebben bovenstaande punten automatisch. Maar wil vind je één vraag toch belangrijker dan de andere? Dan is het goed om dit punt in de gaten te houden bij het aanschaffen van jouw nieuwe systeemcamera.

Wat zijn onze favorieten systeemcamera’s van dit moment? 

1. Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM

 • Soort lens: losse lens
 • Ideaal voor filmen: Ja
 • Kantelbaar scherm: Ja
 • Wifi: Ja
 • Prijs: 600 euro

Over deze camera:

Deze camera is ontzettend licht en heeft heel veel functies. Hierdoor kun je jouw creativiteit kwijt met deze camera. Maar hij is ook erg ideaal om mee te nemen op reis. Het kantelbare scherm zorgt ervoor dat je naast mooie fotografie, de camera ook kunt gebruiken voor selfies en vlogs.

Bekijk deze systeemcamera hier.

2. Sony A6000 – Systeemcamera

 • Soort lens: losse lens
 • Ideaal voor filmen: Ja
 • Kantelbaar scherm: Ja
 • Wifi: Ja
 • Prijs: 450 euro

Over deze camera:

Ben je op zoek naar een instapmodel camera? Dan is dit jouw camera. Met 24,3 megapixel heb je direct een prachtig toestel waar je alles mee kunt doen wat je wilt. Fotograferen of video’s maken. Ook kun je de lenzen verwisselen. En maak gebruik van de Wifi-optie om jouw foto’s direct met de wereld te delen.

Bekijk deze systeemcamera hier.

 

3. Olympus PEN E-PL8 + 14-42mm II R

 • Soort lens: losse lens
 • Ideaal voor filmen: Ja
 • Kantelbaar scherm: Ja
 • Wifi: Ja
 • Prijs: 300 euro

Over deze camera:

Deze camera is niet alleen ontzettend mooi om te zien, door het prachtige design. Hij is ook nog eens voorzien van een full HD-video optie, zodat je naast fotografen ook kunt filmen. Sterker nog, de automatische selfie-modus is ideaal voor vloggers. Door de PEN-technologie kun je hele mooie foto’s maken die je niet kunt onderscheiden van foto’s die gemaakt zijn met een spiegelreflex-camera.

Bekijk deze systeemcamera hier.

 

Tip!

Wil jij jouw fotografie naar een next level tillen? Dan kun je een thuiscursus doen van Canon. Deze cursus krijg je soms gratis aangeboden bij aanschaf van een nieuwe camera. Deze cursus leert je volledig gebruik te maken van je camera. Er zijn natuurlijk ook andere cursussen te vinden waarbij je gebruikmaakt van jouw eigen camera. Zo leer je hem volledig te benutten en de mooiste foto’s te maken!

0 Shares:
You May Also Like