Om een optimale prestatie van je thuisnetwerk te bereiken is er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Allereerst: meten is weten. Voordat je iets anders doet is het goed een snelheidstest te doen. Zo kom je achter de huidige snelheid van je internetverbinding. Een website die je daarvoor zou kunnen gebruiken is Speedtest.net. Vergelijk dit met de snelheid die je zou moeten krijgen van je provider. Met deze nulmeting weet je later ook of er daadwerkelijk iets verbeterd is.

De voor- en nadelen van verschillende soorten thuisnetwerken

Hierna zie je enkele veel voorkomende soorten huisnetwerken met hun specifieke voor-en nadelen.

Bedraad thuisnetwerk

Dit type netwerk voor internet thuis is betrouwbaar en stabiel en heeft weinig last van interferentie. Een nadeel is het gebrek aan mobiliteit,je hangt altijd aan het kabeltje.

Draadloos thuisnetwerk (Wi-Fi)

Het voordeel van WiFi is natuurlijk de mobiliteit. Tegelijkertijd is de verbinding minder stabiel en de snelheid neemt af naarmate je verder van de router weggaat. Een verbeterde variant is een mesh netwerk. Plaatsing van extra routers verbetert het Wi-Fi-signaal.

Het powerline-netwerk

Dit type netwerk maakt gebruik van het bestaande elektriciteitsnetwerk van het huis. Dit is handig op plaatsen waar bekabeling moeilijk is. De snelheid is afhankelijk van de elektrische bedrading in huis en de prestaties kunnen leiden onder aanwezigheid van andere elektrische apparaten.

Optimale plaatsing van de router

Plaats je router op een centrale locatie in je huis, liefst zo hoog als mogelijk en vermijd obstakels zoals dikke muren of meubels. Dit helpt om het Wi-Fi-signaal gelijkmatig te verspreiden en interferentie te verminderen. Apparaten als magnetrons, babyfoons en andere draadloze elektronica kunnen ook interferentie veroorzaken. Plaats deze apparaten daarom zo ver mogelijk van je router.

Essentiële stappen om je thuisnetwerk te beveiligen

Vanzelfsprekend heb je een wachtwoord om je aan je netwerk te verbinden. Deel dit niet met anderen dan je huisgenoten. Hoe meer apparaten verbonden zijn, des te trager het netwerk wordt en des te meer kans er is op misbruik van je netwerk. Daarnaast kun je een VPN gebruiken en een sterk wachtwoord met bijzondere tekens, hoofdletters, kleine letters en minimaal 12 tekens instellen.

Zo bereik je optimale signaalsterkte

WiFi werkt met diverse kanalen. Een rustig kanaal geeft een optimaal signaal af. Om te zien wat een rustig kanaal is kun je het beste een scanner gebruiken, wat niets anders is dan een stukje software. Zodra je weet welk kanaal stabiel is, dan kan de router handmatig daarop worden ingesteld. De gebruiksaanwijzing van je router geeft aan hoe je dat voor jouw router kunt doen.

Andere tips om de prestaties te verbeteren

Als je een ouder type router hebt, dan kan het zijn dat deze niet de nieuwste Wi-Fi-standaarden ondersteunt. Een router naar WiFi 5 of 6 standaard is dan het overwegen waard. Een laatste simpele maatregel is het aantal verbonden apparaten te beperken. Als er veel apparaten tegelijkertijd verbonden zijn met je netwerk dan vermindert dat de prestaties. Ook kun je, als je router die mogelijkheid biedt, de apparaten over verschillende frequentiebanden verdelen. Nadat je maatregelen hebt genomen kun je altijd opnieuw testen om te zien of de maatregelen wat hebben opgeleverd.

You May Also Like