Geef je graag een persoonlijk accent aan je inrichting? In de standaard meubelwinkels zijn er veel mooie meubels te koop, maar soms spreken deze ontwerpen je gewoon niet aan. Vintage meubels zijn in allerlei vormen en materialen verkrijgbaar. Dit is misschien wel de reden dat ze steeds meer aan populariteit winnen. Deze meubels hebben vaak al een heel leven achter de rug en dat geeft ze een eigen uitstraling. Daarnaast hebben ze vaak sprekende designs. Ben je benieuwd of deze meubels iets voor jou zijn? Lees de blogpost voor tips en inspiratie voor het vinden en stylen van retro meubels.

Waarom kiezen voor vintage meubels?

Een meubelstuk noemen we vintage als het minstens 30 jaar oud is. Eigenlijk is het dus een heel breed begrip, want een kast uit 1930 is dus net zo goed retro als een stoel uit 1980. Waar het bij deze meubels vooral om gaat, is dat je in het ontwerp de kenmerken van de betreffende tijd terugziet. Dat kan een belangrijke reden zijn om voor vintage te kiezen. Daarbij zijn de materialen waar deze meubels van zijn gemaakt over het algemeen van goede kwaliteit. Denk daarbij aan massief hout of natuurlijk leer.

Natuurlijk kan het voorkomen dat de meubels sporen van gebruik vertonen. Vintage meubelstukken koop je namelijk vaak van een vorige eigenaar, dus tweedehands. Afhankelijk van de leeftijd van het meubels, kan het uiteraard tevens voorkomen dat er voor jou al meerdere eigenaars zijn geweest.

Retro meubels als blikvanger van je interieur

Voor veel liefhebbers van retro meubilair speelt het design eveneens een grote rol. De ontwerpen zijn opvallend van kleur, speels van vorm of hebben onverwachte details in de afwerking. De designs variëren van klassieke, ronde vormen tot minimalistische, kubische ontwerpen. Kies voor een enkel meubelstuk of ga voor meerdere meubels, zoals bijvoorbeeld vintage eetkamerstoelen.

Tips voor het vinden van vintage meubilair

Ben je op zoek naar vintage meubels, dan kun je daarvoor natuurlijk tweedehands winkels of rommelmarkten aflopen. Wil je zekerheid over de kwaliteit en de authenticiteit van een meubel? Dan kun je beter naar een meubelwinkel gaan die gespecialiseerd is in de verkoop van dit type meubels. Dan heb je bijvoorbeeld zekerheid over herkomst van het meubel. Een andere optie is om online naar platforms te zoeken die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van tweedehands vintage meubels.

Inspiratie voor het stylen van vintage meubilair

De stijl die je kiest voor je inrichting is voor een groot deel afhankelijk van de periode waar je meubels uit stammen. In de jaren dertig hadden de interieurs vaak donkere kleuren, als donkergroen of blauw. Twintig jaar later, in de jaren vijftig, gaf men de voorkeur aan pastelkleuren, afgewisseld met felle kleuren. De jaren zeventig kenmerken zich door aardse kleuren als bruin, in combinatie met oranje. Voor het stylen pas je dus de kleuren van je interieur aan op de kleuren die passen bij de tijd van je meubelstuk.

Kies voor een meubel met karakter

Voor welke stijl je ook kiest, een retro meubel geeft karakter aan je inrichting. Kies voor een ontwerp dat bij je smaak past en geef het een prominente plaats in je huis. Of laat de nostalgie spreken en tover je hele interieur om in een uniforme, klassieke interieurstijl met vintage meubels.

0 Shares:
You May Also Like
Lees Meer

Een heerlijk diner op reis

Een roadtrip vakantie is de perfecte manier om een groot gebied te ontdekken en onvergetelijke herinneringen te creëren.…