Is jouw huis meer waard dan jouw afgesloten hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan omdat de woning in waarde is gestegen of omdat je hebt afgelost op je hypotheek. Je kunt dit geld steken in een verbouwing, maar ook een nieuwe woning kopen behoort tot de mogelijkheden. En vergeet ook je pensioenpotje niet, zelfs daar kun je de overwaarde voor gebruiken. We vertellen je meer in dit artikel!

Hoe bepaal je de overwaarde?

Om te berekenen of er sprake is van overwaarde trek je de openstaande hypotheekschuld af van de huidige waarde van jouw woning. Staat er onderaan de streep een positief getal, dan is er sprake van overwaarde. Je kunt je overwaarde huis gebruiken op de manier die jij graag wilt. Hieronder gaan we daar nog iets dieper op in.

Is het verstandig om overwaarde op te nemen?

Het antwoord hierop is, net als bij zoveel andere (financiële) vragen, dat dit afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie. Is er sprake van veel overwaarde en kun je het geld goed gebruiken dan is een verzilvering wellicht een goed idee. Zijn hogere lasten eigenlijk niet te dragen of heb je plannen om binnenkort te verhuizen en komt daardoor de overwaarde automatisch vrij? Waarschijnlijk is het dan minder handig voor jou om de overwaarde op te nemen. Een adviseur kan je hier meer over vertellen. Ook op de vraag over hoeveel overwaarde je mag opnemen is er geen kant-en-klaar antwoord te geven. Dit hangt namelijk af van het inkomen dat je hebt. De hypotheekaanbieder bepaalt op basis hiervan wat jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Het is dus volledig daarvan afhankelijk of jij de volledige overwaarde kunt opnemen, of slechts een gedeelte hiervan.

Bijleenregeling, wat is dat?

Om je nog even wat duidelijker uit te leggen wat de bijleenregeling precies inhoudt, gaan we er nog even wat dieper op in. Omdat de huizenprijzen nog steeds stijgen, hebben steeds meer mensen overwaarde op hun woning. Het bedrag wat hier uitkomt is namelijk goed te gebruiken als investering in een nieuwe woning. Je hebt dan namelijk minder hypotheek nodig om de koop rond te kunnen krijgen of om een verbouwing van het nieuwe huis te kunnen realiseren. Een verhuizing is dus een goede manier om je overwaarde te verzilveren. Je bent niet verplicht om de overwaarde in je volgende woning te investeren, maar het is financieel wel een stuk voordeliger. Hier komt de bijleenregeling om de hoek kijken. Vanuit deze regeling krijg je alleen hypotheekrenteaftrek over de koopsom van je woning, minus het bedrag aan overwaarde. Investeer je de overwaarde dus niet in een volgende woning, maar sluit je een hypotheek af voor dat bedrag, dan profiteer je over dat deel niet meer van de fiscale aftrekbaarheid van deze rente. Je kunt door de bijleenregeling niet meer zomaar de overwaarde gebruiken voor het schenken aan je kinderen, of het kopen van een caravan. Tenminste, niet als je ook nog gebruik wilt blijven maken van de hypotheekrenteaftrek over het hele hypotheekbedrag.

Verbouwen die handel!

Als je je huis wilt verbouwen en/of verduurzamen dan kun je de overwaarde hiervoor gebruiken. Of je nou een uitbouw wilt realiseren, of een hele nieuwe keuken erin wilt zetten, de mogelijkheid hiervoor is er dus. Je kunt over dit bedrag de hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten. De overwaarde is dan de garantie dat je alles keurig kunt terugbetalen.

Nieuw plekje onder de zon?

Misschien wil je niet verbouwen, maar investeren in het kopen een nieuwe woning. Dat kan, want de overwaarde op je huidige huis is te gebruiken voor de verhuizing naar een andere nieuw plekje onder de zon. Voor de nieuwe woning heb je dan wel een lagere hypotheek nodig omdat je je overwaarde in kunt zetten om de nieuwe hypotheek te verlagen. Je kunt zelfs nog voordat je de sleutels in handen hebt de overwaarde gebruiken om het nieuwe huis te kunnen financieren. Hiervoor kun je een zogenoemd overbruggingskrediet aanvragen, met de hoogte van de benodigde overwaarde. 

Toch nog even huren?

Ga je van een koopwoning naar een huurwoning, dan vervalt de bijleenregeling, tenzij je binnen drie jaar alsnog kiest om een woning te kopen. De overwaarde op jouw huidige woning komt dan namelijk vrij, wat ervoor zorgt dat je een extra te besteden bedrag hebt. 

Vrij te besteden

Je kunt de overwaarde van je huis besteden zoals je wilt, dus ook voor de aanschaf van een camper of caravan waarmee je Europa rond kunt reizen. Ook als aanvulling op je pensioen is de overwaarde te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je over dit bedrag geen hypotheekrente mag aftrekken voor de inkomstenbelasting. Je maandlasten zullen hierdoor dus wel hoger uitvallen.

Schenken aan de kinderen? Of toch een vakantiewoning?

Je kunt de overwaarde op je huis ook gebruiken om een bedrag aan je kinderen te schenken. Fiscaal is het vaak een stuk aantrekkelijker om dit ‘bij leven’ te doen. Dit scheelt behoorlijk in de erfbelasting als je er later niet meer bent. Een belastingvrije schenking is dan een interessante optie, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een eerste koophuis.

Het kan ook zomaar zo zijn dat je droomt van een vakantiewoning waar je zelf in kunt verblijven en welke je eventueel ook zou kunnen verhuren als je er niet bent. De huurinkomsten kunnen interessant zijn, zeker als je bijvoorbeeld met pensioen bent en een extra centje wel kunt gebruiken.

Wil je je goed laten informeren over de mogelijkheden, maak dan zeker eens een afspraak bij Van Bruggen Adviesgroep. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

0 Shares:
You May Also Like