De wereld is steeds in beweging. Trends en evoluties wisselen elkaar af in elke denkbare sector en markt. Ook de vastgoedsector in onderhevig aan schommelingen van de markt van vraag en aanbod! Natuurlijk blijft het altijd een beetje koffiedik kijken als we voorspellingen willen doen hierover. De financiële toestand in ons land heeft ook een rechtstreeks effect op de huizenmarkt maar toch zien we al enkele evoluties die ook in 2024 verder zijn blijven groeien.

Renoveren versus nieuwbouw

Door de steeds hogere eisen die er gesteld worden aan het renoveren en isoleren van oude huizen, kiezen steeds meer mensen om van nul te beginnen dan een renovatieproject te starten. Oude huizen die aan geen enkele norm voldoen gaan hierdoor steeds vaker tegen de vlakte om zo plaats te maken voor een moderne woning. Natuurlijk zijn die milieuvriendelijke en moderne woningen zeker een meerwaarde maar het waardevolle karakter dat sommige oudere panden uitstralen gaat ook hierdoor verloren. Buurten kunnen zo een deel van de authenticiteit verliezen.

Beleggen in vastgoed daalt lichtjes

Al jaren is beleggen in vastgoed een veel gekozen optie voor beleggers. Banken en andere beleggingsfondsen hebben helaas weinig rendement en daarvoor gingen veel beleggers kiezen voor de vastgoedmarkt als veilige belegging.

Toch werd er in de eerste helft van 2024 een “lichte” daling van 16% waargenomen in de vastgoedmarkt. Voorlopig is het dus nog even afwachten naar de volledige cijfers van 2024 om te zien of deze daling zich doorzet of dat de vastgoedmarkt zich vooralsnog heeft kunnen herstellen.

Stagneren, stijgen of dalende huizenprijzen?

Over het algemeen stijgen huizenprijzen altijd wel een beetje. Er werd verwacht dat de huidige economie ook de huizenmarkt zou beïnvloeden en dat van veel woningen hun verkoopwaarde zouden dalen.Voorlopig heeft dit alles nog geen effect op prijs van een woning.

Makelaarsland vergeleek de verkoopprijs van verschillende types woningen. Iedere verkoper zal zijn woning graag aan een zo hoog mogelijke prijs verkopen en dan is een lager bod van een kandidaat-koper soms wel een afknapper.

Gelukkig lijkt de het overgrote deel van de woningen toch geen verlies te lijden.64% van de verkochte woningen gaat momenteel nog onder hamer voor de vraagprijs of meer. Vooral de vrijstaande woningen zorgen ervoor dat het gemiddelde percentage niet hoger ligt dan 64%.

Kleinere woonoppervlakte

Ons land raakt steeds meer bevolkt en dus moeten we inboeten aan leefruimte. Het is al langer een bekend gegeven dat appartementen aan een opmars bezig zijn. De vrijstaande woningen met veel buitenruimte worden voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Anderzijds is het ook zo dat de grote eigendommen veel onderhoud en werk met zich meebrengen. In deze huidige drukke tijden waar we privé en carrière al proberen te combineren is een kleinere onderhoudsvriendelijke woning voor veel mensen een droom.

Steeds meer waarde te vinden binnenshuis

Ondanks dat we soms wat inboeten aan leefruimte willen we wel niet toegeven als het op wooncomfort aan komt.

Onze huidige woningen barsten van elektronica en geautomatiseerde processen. Alles kan voorzien worden van domotica zodat we aan veel alledaagse dingen zelfs niet meer moeten denken. Denk maar aan zonwering en rolluiken die automatisch bij een wijziging van licht zich in de correcte positie zetten. Lichten springen bij schemering automatisch aan wat dan ook weer bijdraagt aan de veiligheid. Je woning wordt gelijk minder interessant voor inbrekers als ze niet in het duister en uit het zicht je woning kunnen betreden.

Voor ons werk en ontspanning hebben we ook nood aan deze technische wonderen. Steeds meer moderne woningen hebben een alarminstallatie verbonden aan camera’s. Sommige van deze alarmsystemen wordt zelfs gebruik gemaakt van uitgebreide computers, harde schijven, servers en dergelijke. Dat komt natuurlijk met een prijskaartje.

Ook onze inboedel is in de loop van de jaren wel veranderd.Waar we vroeger of in onze eerste woning nog tevreden waren met een tafel van grootmoeder en wat stoelen aangevuld met een mooie duurzame aankoop via Budgeto, hebben we nu een veel kostbaardere invulling van ons huis naar eigen smaak en wensen. Toch wordt dit maar al te vaak vergeten door mensen als ze hun woning en huisraad verzekeren. Als je de rekensom maakt van alles wat in je huis te vinden is van meubels, elektro toestellen maar ook persoonlijke items als kleding kan het totaal je toch verrassen.

Meer dan ooit is het van belang om te kiezen voor een goede inboedel en aansprakelijkheidsverzekering. Indien het noodlot ons treft willen we allemaal zo goed mogelijk verzekerd zijn en geholpen. Als we getroffen worden door een brand moet niet enkel de woning zelf hersteld worden maar alle ook alle persoonlijke bezittingen en dat kan ongetwijfeld hoog oplopen.

Conclusie

Voor de vastgoedmarkt lijken er weinig grote wijzigingen te zijn in 2020. De vastgoedsector kan zich ondanks alle huidige uitdagingen handhaven. Zowel voor kopers als voor verkopers is dat goed nieuws.

0 Shares:
You May Also Like