Blijft er aan het eind van je salaris altijd nog een stukje maand over? Lukt het je maar niet om te sparen en zit je eigenlijk altijd krap bij kas? Dan ben je vast op zoek naar manieren om dit te veranderen. Geldzorgen zijn nooit fijn, maar zeker niet tijdens de huidige inflatie. We zijn er allemaal op achteruit gegaan. We hebben het allemaal gemerkt in onze portemonnees. Natuurlijk is dit voor de één heftiger geweest dan voor de ander, maar het effect van de inflatie was voor iedereen voelbaar. Daarom is het juist nu zo belangrijk om te weten hoe je kunt besparen. Want ook tijdens de inflatie is dat nog steeds mogelijk.

Ben je benieuwd hoe je jouw financiële zorgen kunt verminderen? En misschien zelfs wel een spaarpotje kan opbouwen? Met behulp van de volgende tips lukt het zeker om maandelijks iets meer geld over te houden.

Bespaar op gas en stroom

De energieprijzen zijn van grote invloed op de inflatie. Nooit eerder moesten we zo veel geld betalen voor gas en stroom. Inmiddels is wel duidelijk dat die prijzen voorlopig nog niet omlaag zullen gaan. Fossiele grondstoffen zijn schaars. Zeker sinds de Oekraïne-oorlog. Besparen op gas en stroom is dan ook een prima manier om wat extra financiële ruimte te creëren. En nee, dit betekent echt niet dat je comfort in moet leveren. Het zijn vaak al de kleine dingen die het meest effect hebben.

Ga bijvoorbeeld naar Ledwereld.nl en investeer in ledlampen. Als je momenteel nog geen ledlampen gebruikt, maar halogeen- of misschien zelfs gloeilampen, dan zal je ineens flink gaan besparen. Ledlampen zijn namelijk veel efficiënter in het omzetten van elektriciteit naar licht. Daardoor zullen ze minder stroom verbruiken. Als je alle lampen in huis vervangt, levert dit al snel een besparing van enkele honderden euro’s per jaar op. Aan het gebruik zelf hoef je dan nauwelijks iets te veranderen.

Op gas besparen is ook makkelijker dan je denkt. Het helpt bijvoorbeeld al om minder warm te douchen of de thermostaat standaard één graad lager te zetten. Je merkt hier verder weinig van, maar het verschil is wél te merken op de afrekening.

Krijg inzicht in het probleem

Waar gaat het iedere maand eigenlijk mis? Waarom begin je de maand met goede moed en stort je een groot bedrag op je spaarrekening, waarna je deze vervolgens in stukken weer geheel terugstuurt naar je betaalrekening? Vaak weten mensen niet eens meer waar hun geld precies naartoe gaat.

Daarom is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in het probleem. Wat gaat er precies mis en waarom? Schrijf op waar je exact geld aan uitgeeft per maand. Pas als je dit alles op een rijtje hebt gezet, zie je ook veel beter in waar je op kunt besparen.

Voordeliger boodschappen doen

Ook de boodschappen zijn veel duurder geworden. Inmiddels betaal je al snel twintig à dertig euro meer voor dezelfde weekboodschappen als voorheen. Toch valt er in de supermarkt ook te besparen. Bijvoorbeeld door echt de reclamefolders uit te pluizen en enkel te koken met hetgeen in de aanbieding is. Ook kan het helpen om echt maar één keer in de week naar de supermarkt te gaan. Zo kom je minder snel in de verleiding om meer mee te nemen dan nodig is.

 

You May Also Like