Een spaarrekening levert in het beste geval nog enkele tienden van procenten rente op, maar steeds meer banken verlagen dit naar 0. Wanneer je een aardig vermogen bij elkaar gespaard hebt, dan kan het zelfs zo zijn dat je bank een negatieve rente in rekening brengt. Tijd om dus naar andere manieren te kijken om wél rendement op je spaargeld te krijgen. Wij zetten er 5 voor je op een rij.

Beleggen

Het meest voor de hand liggende alternatief is beleggen. Dat was vroeger misschien iets voor de echt rijken onder ons, maar in het digitale tijdperk is het voor vrijwel iedereen bereikbaar om te beleggen. Voor iedere belegger is er wel een beste trading platform te vinden, voor beginner tot expert.

Cryptocurrencies

Sommigen zeggen dat de hype rondom cryptocurrencies op zijn hoogtepunt is, terwijl anderen zeggen dat we pas aan het begin staan. Digitale valuta bestaan pas relatief kort; de bitcoin viert dit jaar de 22e verjaardag. Vooral de blockchain, de manier waarop cryptocurrencies geregeld zijn, biedt ongekende mogelijkheden voor de toekomst als het gaat om bijvoorbeeld contractbeheer. Dat maakt dat de digitale munten voorlopig wel blijven en op de juiste manier investeren kan mooie rendementen opleveren.

Pensioen aanvullen

Veel mensen hebben een pensioengat. Doordat ze tijdelijk geen werk hebben gehad, vaak van werkgever zijn gewisseld, werkgevers hebben gehad zonder pensioenregeling of omdat ze voor zichzelf zijn begonnen. Wanneer je een pensioengat hebt, mag je onder bepaalde voorwaarden dit gat ‘dichten’ door zelf geld in te leggen. Dat kan bijvoorbeeld met een lijfrentepolis.

Let wel op dat je geld dat je inlegt in een (vrijwillig) aanvullend pensioen niet zomaar meer op kunt nemen. Vaak kan dit wel maar betaal je hier een boete over. Maar wanneer je nu geld over hebt waarvan je weet dat je het niet nodig gaat hebben, is dat wel een mooie manier om extra rendement te genereren voor je oude dag.

Hypotheek (extra) aflossen

Heb je een eigen huis met een hypotheek? En heb je geld over? Dan is (extra) aflossen een manier om je geld te laten renderen. Doordat je (extra) aflost gaan de maandlasten van je hypotheek naar beneden, dat scheelt meteen. Bovendien hoef je over dat bedrag geen rente meer te betalen, dus ook op langere termijn scheelt dit. Let wel op dat je niet onbeperkt boetevrij af mag lossen!

Wanneer je hypotheekbedrag onder een bepaalde waarde ten opzichte van je woningwaarde komt, kan het je ook nog eens extra geld besparen, omdat dan eventuele toeslagen op de hypotheekrente kunnen komen vervallen. Win-win dus!

Investeren in exclusieve producten

Er zijn voortaan heel wat producten die in de loop der tijd heel wat meer waard worden. Denk aan exclusieve sneakers of Lego-sets waar vrijwel niet aan te komen is. Dit soort dingen kunnen in enkele jaren fors meer waard worden, zo werd de duurste sneaker verkocht voor ruim $40.000 verkocht. Dat was een limited edition Nike sneaker, gebaseerd op de sneaker uit Back to the Future. Het meest exclusieve Lego-set op dit moment is de originele set van de Taj Mahal, destijds met een nieuwprijs van €250. Nu koop je deze set voor niet minder dan €2500.

You May Also Like