Steeds meer mensen zijn bezig om hun woning zo duurzaam mogelijk te maken. Logisch, door de hoge prijzen van de energieleveranciers ben je namelijk altijd op zoek naar manieren om geld te besparen. Eén van de beste manieren om aanzienlijk wat geld op jaarbasis te besparen is door te kiezen voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk? En op wat voor manier ben je in staat om middels deze investering veel geld over te houden op je totale energiekosten? Om hierachter te komen raden wij je aan om snel verder te lezen, in dit artikel hebben we namelijk alle belangrijke info voor jou op een rijtje gezet!

Werking van een zonnepaneel 

Energie besparen met zonnepanelen is eigenlijk heel eenvoudig om te doen. Maar hoe werkt zo’n paneel precies? Wanneer de zon op een zonnepaneel schijnt, wordt de energie van het zonlicht geabsorbeerd door de cellen die er in het paneel zitten. Deze energie creëert vervolgens weer een elektrische ladingen. Door deze lading gaan de cellen in het elektrische veld bewegen. Met energie als resultaat.

Dit zorgt er dus vervolgens voor dat de elektriciteit gaat stromen. Ze zijn met een draad verbonden aan een stroomkring. Het bijzondere aan een zonnepaneel is dat de stroom gewoon weer naar het stroomnet terug kan vloeien. Afhankelijk van je contract krijg je vervolgens korting op stroom of wordt er eerst stroom gebruikt wat afkomstig is uit de panelen. 

Hoe snel kan je geld besparen? 

Allereerst is het goed om te weten dat je gemiddeld op jaarbasis ongeveer 450 euro kunt besparen op je stroomkosten. Betaalde je dus eerst 650 euro per jaar, dan betaal je door zonnepanelen aan het einde van het jaar nog slechts 200 euro. Uiteraard is dit een gemiddelde en is het afhankelijk van jouw verbruik en het aantal zonnepanelen.

Maar de vraag is natuurlijk ook: hoe snel kun je geld besparen? Zodra een zonnepaneel volledig functioneel is, kun je de besparingen al zien op de rekening van de volgende maand. Wel is het een feit dat het enkele jaren kan duren voordat je jouw investeringskosten voor het paneel hebt terugverdiend. Nadat je jouw initiële investering hebt terugverdiend, is alles daarna winst. We zien dat de kosten in verband met onderhoud of reparatie van het zonnepanelensysteem erg laag zijn. Dit maakt het dan ook gelijk een erg goede investering om te maken voor bij jou in huis. 

Eenvoudig veel geld besparen

Voordat je geld kunt besparen, moet je dus wel eerst geld uitgeven. Zonnepanelen zijn niet goedkoop. En hoewel er overal staat dat je veel geld terug kunt verdienen, moet je het dus eerst uitgeven. Veel mensen vinden het spannend om hier hun spaargeld aan te spenderen, of hebben simpelweg niet zoveel geld op de bank staan. Gelukkig kan je tegenwoordig een financiering krijgen voor het realiseren van zonnepanelen. Door geld lenen, kun je uiteindelijk dus geld besparen! Een goede investering aangezien de prijzen voor stroom en gas steeds duurder worden. Maar ook omdat zonnepanelen een duurzame oplossing is.

Meer weten over de werking van zonnepanelen? Bekijk dan ook even deze video!

0 Shares:
You May Also Like