Als particulier heb je verschillende soorten verzekeringen nodig om je te beschermen in geval van ongelukken of schade. Welke verzekeringen precies hangt af van jouw persoonlijke situatie, maar er zijn een aantal verzekeringen die (volgens ons) voor iedereen onmisbaar zijn. In dit artikel geven we een overzicht van de meest essentiële verzekeringen voor particulieren.

  1. Woonhuis- en inboedelverzekering

Als je een (koop)woning hebt, is het verstandig om een woonhuisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die je aan je huis en inboedel oploopt door bijvoorbeeld brand, stormschade of inbraak. Woonhuisverzekeringen zijn verplicht voor huiseigenaren met een hypotheek, maar ook als je geen hypotheek hebt is het raadzaam om je huis te verzekeren. Je kunt je huis en inboedel bij dezelfde verzekeraar onderbrengen, maar soms is het voordeliger om ze apart te verzekeren. Verdiep je ook eens in een brandverzekering voor je huis. Het gaat hier om een verzekering die schade vergoedt welke is ontstaan door brand. Eigenlijk is een brandverzekering een oude term die niet vaak meer wordt gebruikt. De reden hiervan is dat een verzekering vaak meer vergoedt dan alleen brandschade. Hierom heb je de keuze om te kiezen voor een uitgebreider pakket.

  1. Rechtshulpverzekering

Een rechtshulpverzekering komt goed van pas als je met een juridisch probleem te maken krijgt of een geschil hebt met iemand anders. Vaak kom je er onderling niet uit en dan is het fijn als de verzekeraar ertussen gaat zitten zodat de juiste oplossing geboden kan worden. Met deze verzekering kun je gebruikmaken van een gratis juridische advieslijn of een (deels) vergoede advocaat inschakelen. Soms is rechtshulp inbegrepen in andere verzekeringen, zoals je woonhuisverzekering of autoverzekering, maar vaak is het verstandig om er een aparte rechtshulpverzekering af te sluiten. Informeer jezelf goed zodat je de juiste keuze maakt.

  1. Telefoonverzekering

Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor je telefoon laten verzekeren. Een ongelukje zit in een klein hoekje en het kan zomaar gebeuren dat je je toestel laat vallen of dat er waterschade is. Het is dan wel zo fijn als je terug kunt vallen op de verzekering. Je hoeft dan niet lang zonder toestel te zitten.

  1. Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering (AVB) ben je verzekerd tegen de schade die je met opzet of per ongeluk aan anderen toebrengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade die je met je auto toebrengt aan andere weggebruikers of aan schade die je per ongeluk veroorzaakt aan een ander persoon of zijn eigendommen. Een AVB is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Je kunt je aansprakelijkheid verzekeren via je inboedelverzekering, woonhuisverzekering of rechtshulpverzekering, maar je kunt ook een aparte aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

  1. Autoverzekering

Als je een auto hebt, ben je verplicht om deze te verzekeren met een WA-verzekering. De WA-verzekering dekt de schade die je met je auto aan andere weggebruikers toebrengt. Het is de minimaal vereiste verzekering voor iedereen die een auto bezit, maar het is verstandig om je auto te verzekeren met een WA + Beperkt Cascoverzekering of een WA + Volledig Cascoverzekering. Deze verzekeringen dekken namelijk ook de schade die je met je auto oploopt, bijvoorbeeld door diefstal, stormschade of botsing met wild.

  1. Reisverzekering

Een reisverzekering is een verzekering die je dekking geeft voor de kosten die je maakt als je onverwachts je reis moet afbreken of vervroegd terugkeert. Ook dekt een reisverzekering de kosten als je ziek wordt tijdens je reis of als je spullen kwijtraakt of beschadigd raken. Reizen is tegenwoordig steeds makkelijker en goedkoper geworden

  1. Levensverzekering/Overlijdensrisicoverzekering

Wellicht heb je in het verleden een levensverzekering afgesloten omdat je speciale doelen had in je leven. Denk aan het studeren van de kinderen, of als aanvulling op je pensioen. De meest bekende levensverzekering is tegenwoordig de overlijdensrisicoverzekering. Op deze manier laat je je nabestaanden met een gerust gevoel achter en vooral zonder financiële zorgen. Afhankelijk van de gestelde voorwaarden keert een levensverzekering uit bij het in lezen zijn van de verzekerde persoon op de einddatum óf bij het overlijden van deze persoon vóór deze einddatum.

  1. Ongevallenverzekering

Een ongeluk kan altijd gebeuren; thuis, onderweg of op het werk. Helaas kun je hier beperkende gevolgen aan overhouden, of zelfs overlijden. Al zo’n situatie zich voordoet dan staat het leven van de mensen om jou heen natuurlijk helemaal op z’n kop. Op een moment als dat is een financieel steuntje natuurlijk meer dan welkom, het is immers allemaal al heftig genoeg. Je kiest zelf waarvoor het bedrag wordt gebruikt, dus ook dat geeft een stukje meer rust.

  1. Huisdierenverzekering

Je wilt jouw huisdier(en) natuurlijk de beste zorg bieden. Daarom is het zo belangrijk om een huisdierenverzekering af te sluiten. Mocht je voor een grote onverwachte uitgave komen te staan dan weet je tenminste zeker dat je hiervoor terecht kunt bij de verzekeraar. Informeer jezelf wel goed of wat er precies vergoedt wordt en wat niet. Je Kunt als je een huisdierenverzekering afsluit altijd zelf een dierenarts kiezen en ook je huisdier meenemen op vakantie (wel met een officieel dierenpaspoort).

  1. Verzekering voor overige voertuigen

Indien je een liefhebber bent van oldtimers, graag een ritje maakt op de motor, gebruik maakt van een bus voor jouw bedrijf, of op vakantie gaat met de caravan, er is een speciale verzekering voor overige voertuigen. Ook kampeerauto’s en aanhangers vallen hieronder. Kijk goed welke vorm het beste bij jouw persoonlijke situatie past en laat je indien nodig adviseren door een professional.

 

You May Also Like
Lees Meer

Een heerlijk diner op reis

Een roadtrip vakantie is de perfecte manier om een groot gebied te ontdekken en onvergetelijke herinneringen te creëren.…