Je hebt een nieuwe baan, een nieuwe partner of gewoon zin in een frisse start. Dan is het tijd voor een verhuizing. Of je nu een paar straten verderop gaat wonen of in een andere stad, verhuizen is altijd een grote stap die voorbereiding vraagt. Niet alleen het inpakken van al je spullen, maar alles wat erbij komt kijken, kan je een hoop stress opleveren. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Met een beetje voorbereiding en een stappenplan kun je de verhuizing op een goede manier aanpakken, zodat je straks met een goed gevoel kunt beginnen aan een nieuw avontuur.
1. Maak een lijst van alle spullen die je wilt verhuizen
Voordat je begint met inpakken, is het handig om eerst een lijst te maken van alle spullen die je wilt verhuizen. Zo weet je precies welke spullen je mee moet nemen en welke je achter kunt laten en eventueel zou kunnen verkopen. Je kunt natuurlijk ook spullen die je niet wilt meenemen op de plaatselijke weggeefgroep op Facebook zetten of de Kringloper bellen en het laten ophalen. Als je eenmaal weet wat je wilt verhuizen, kun je een plan maken voor het inpakken en verhuizen van je spullen.
2. Pak de moeilijke klussen eerst aan
Voordat je gaat verhuizen, is het handig om ruim van tevoren de moeilijke klussen alvast aan te pakken. Dit zijn de klussen waar je het meeste tijd en moeite in moet steken, maar waar je later wel veel profijt van hebt. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van de garage of zolder, waar je jarenlang spullen hebt opgespaard.
3. Begin op tijd met inpakken
Wacht niet tot de laatste week voor de verhuizing om je spullen in te pakken. Verhuisdozen zijn ideaal hiervoor. Je kunt ze makkelijk tillen en ze zijn stapelbaar, wat ervoor zorgt dat je het allemaal keurig in een hoek van iedere kamer kunt neerzetten. Tip van Flip: als je kwetsbare spullen wilt verhuizen, is het handig om ze in te pakken met bubbeltjesplastic. Zo voorkom je dat ze beschadigen en/of stuk gaan. Pak overigens niet alles in één keer in, maar maak een schema en pak steeds een paar dozen in per keer. Zo blijft de verhuizing overzichtelijk en heb je minder kans om dingen te vergeten. Schrijf met een stift op de dozen wat erin zit, of benoem de ruimte waar deze doos in het nieuwe huis moet worden neergezet. Het is vervelend als al het zware servies naar zolder is getild en dus vervolgens weer naar beneden moet.
3. Regel een verhuisbedrijf of vrienden die je willen helpen
Als je liever niet alles alleen wilt doen, kun je een verhuisbedrijf inschakelen of vrienden vragen of zij je willen helpen met verhuizen. Zorg wel dat je op tijd een verhuisbedrijf boekt, want ze zitten vaak snel vol. Als je vrienden inschakelt, maak dan een schema zodat iedereen weet wanneer hij of zij moet komen helpen. Doe dit wel op tijd, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Zorg ook tijdens de verhuisdag dat men wordt voorzien in een hapje en een drankje.
4. Vergeet niet de belangrijke dingen te regelen
Naast het verhuizen van je spullen, zijn er nog een aantal andere dingen waar je aan moet denken. Zo moet je bijvoorbeeld je energie regelen en water regelen, je verzekeringen (zoals het afsluiten van een woonverzekering) nog eens nalopen en je post laten doorsturen. Vergeet ook niet om een nieuwe adres door te geven aan de gemeente (je dient je hier in te schrijven als je naar een andere woonplaats bent verhuisd), je bank en werkgever. Zo weet iedereen waar ze je kunnen bereiken.
5. Laat kinderen en/of huisdieren niet in de weg lopen
Als je kinderen en/of huisdieren hebt, is het belangrijk dat ze niet in de weg lopen tijdens de verhuizing. Zorg dat ze een plek hebben waar ze veilig kunnen zijn, zodat je je volledig kunt concentreren op de verhuizing. Als je huisdieren hebt, kun je ze tijdens de verhuizing ook het beste laten opvangen door een oppas of familielid. Zo hebben ze geen last van alle drukte en chaos.
6. Maak de nieuwe woning schoon voordat je gaat verhuizen
Als je een nieuwe woning hebt, is het verstandig om deze schoon te maken voordat je gaat verhuizen. Zo weet je zeker dat alles schoon is en dat je niet in een vieze woning terecht komt. Je wilt tenslotte meteen met een schone lei beginnen en op de bank ploffen als alle spullen eenmaal over zijn. Vraag hiervoor gerust wat hulp aan familie en vrienden. Een muziekje aan en even flink doorpakken met z’n allen zorgt ervoor dat iedereen met een tevreden gevoel naar huis gaat na een lange dag.
7. Maak de oude woning schoon voor het opleveren
Als je de oude woning gaat opleveren, moet je deze schoon achterlaten voor de nieuwe bewoners. Zorg dat je dit ruim van tevoren in plant, zodat je niet in de stress raakt en alles nog netjes kunt achterlaten. Denk aan het stofzuigen en dweilen van de vloer, het schoonmaken van het sanitair en het afwassen van de ramen. Als je alles schoon achterlaat, hoef je je hier geen zorgen meer over te maken en kun je je volledig concentreren op je nieuwe huis. Na het inleveren van de sleutel is het dan ook helemaal klaar met het oude huis en kun je genieten van al het moois dat komen gaat in jouw nieuwe huis.