In de afgelopen jaren wordt er steeds meer gesproken over cryptocurrency en crypto valuta. Deze digitale munt is inmiddels zelfs een betaalmiddel geworden. Maar hoe werkt zo’n digitaal muntstuk eigenlijk? In dit artikel leggen wij je uit hoe deze munt werkt.
Eigenlijk is crypto valuta gewoon een digitale munt. Je hebt dus niet een briefje zoals je normaal in je portemonnee hebt, maar je hebt een digitale portemonnee met muntstukken. Je wil natuurlijk niet dat jouw muntstukken worden gestolen en daarom zijn ze goed versleuteld zodat niemand anders erbij kan. Kijk eens naar een briefje van 10 euro. Er staat een serienummer op. Deze geeft aan waar hij gemaakt is, de drukker, zelfs de plaat waarmee je briefje is gedrukt. Zo werkt het eigenlijk ook met crypto valuta, maar dan online.
Overzicht
Waarom is cryptocurrency ontwikkeld en gemaakt?
In 2008 was er een wereldwijde crisis. Deze crisis kwam voort uit banken die onhandig om waren gegaan met het geld van hun klanten. Hierdoor is het vertrouwen in banken afgenomen. Niet iedereen heeft verstand van financiële zaken. Je vraagt bij de bank in informatie over je hypotheek of lening dit kan nu ook met cryptocurrency bij bijvoorbeeld crypto-valuta.nl. Na de crisis hebben veel mensen het gevoel dat het anders moest, zonder inmenging van banken moesten betalingen geregeld kunnen worden. Dit is de reden dat cryptocurrency is opgezet.
Wanneer was er de eerste cryptomunt?
Op 3 januari 2009 bracht een programmeur de eerste cyrptomunt op de markt: de bitcoin. Inmiddels in Bitcoin uitgegroeid tot de grootste munt, maar zijn er veel anderen bijgekomen. Maar de blockchain die de programmeur destijds op papier had uitgeschreven wordt nog steeds gehanteerd en is de basis geworden voor wat wij nu noemen de cryptocurrency.
Hoe wordt zo’n digitale munt gecreëerd?
Niet alle crypto valuta worden op dezelfde manier geproduceerd. Bij de Bitcoin wordt er gemind. Iedere bitcoin die er wordt gemaakt is een soort van beloning voor een computer. Een computer stelt zijn netwerk beschikbaar om een code uit te rekenen. Dit zorgt ervoor dat er een bitcoin wordt gemaakt. Er is veel rekenkracht nodig en daarom wordt het gezien als een soort van beloning.
Wat is de toekomst van de cryptocurrency?
De vraag is zeker niet of cryptocurrency blijft bestaan. Inmiddels heeft het zichzelf al zo erg gevestigd dat grote bedrijven al hebben geïnvesteerd in deze digitale munt. De hoop is alleen dat crypto valuta in de komende jaren stabieler gaat worden zodat het als beter betaalmiddel gebruikt kan worden. Nu fluctueren de digitale munten nog enorm. Hierdoor zijn ze nog niet zo stabiel als een gewoon briefje van 50 euro in jouw portemonnee.
Wat vinden banken en overheden van de cryptocurrency?
Natuurlijk zijn er veel banken en overheden die nu massaal ertegenin gaan. Mocht crypto steeds meer een officiële munt worden dan dreigt het zelfs normale banken van de troon te kunnen stoten. Overheden vinden de munt gevaarlijk omdat hij heel anoniem is en je dus niet snel kan herleiden wie wat betaald heeft. Zo worden crypto valuta veel gebruikt in de internationale drugs en wapenhandel.
Meer leren over cryptocurrency? Deze podcasts kunnen je helpen!