De kerstboom heb je alvast binnen staan, maar nu de kerstverlichting nog! De meeste tuincentra of webshops hebben een breed assortiment kerstverlichting. Je hebt een kerstslinger met lichtjes in allerlei lengtes, vormen en kleuren. Het kan hierdoor best lastig zijn om een goede keuze te maken. Wij hebben voor je uitgezocht welke kerstverlichting er allemaal is, waar je op moet letten en welke verlichting de warmste uitstraling heeft.

Waar moet je op letten?

Er is verschillende kerstverlichting op de markt te vinden. Denk aan lange lichtsnoeren, geclusterde snoeren, met warm licht of juist wat harder licht. Misschien vind je kleur belangrijk en ben je op zoek naar een witte of groene kerstslinger? Je hebt zelfs lampjessnoeren die alle kleuren van de regenboog hebben! Veel keuze dus.

Gelukkig zijn er grofweg 5 dingen waar je op moet letten als je kerstverlichting gaat uitzoeken. Je moet onder andere even nadenken of je verlichting zoekt voor buiten of voor binnen, welke kleur de kerstverlichting moet zijn, hoeveel afstand er tussen de lampjes mag zitten, hoe fel de lampjes moeten zijn en hoeveel lampjes je nodig hebt voor een optimaal effect. Op basis van deze zaken zul je een gedegen keuze kunnen maken voor de juiste kerstverlichting. Hier zijn de 5 ultieme kerstverlichtingstips.

Tip 1: Kerstverlichting buiten of binnen

Als je kerstverlichting zoekt voor in de huiskamer of voor een andere ruimte binnenshuis, dan is de keuze best eenvoudig. Als je voor de buitenruimte kerstverlichting zoekt, dan is de keuze iets ingewikkelder en moet je op iets meer letten. Wat wel fijn is, is dat de meeste verlichting tegenwoordig geschikt is voor binnen en buiten. Voor buiten kun je het beste LED-verlichting aanschaffen. Het is aan te raden om de verlichting van een timer te voorzien. Op die manier hoef je niet elke ochtend en avond naar buiten te gaan om de lampjes uit te doen.

Een erg leuke optie is de guirlande met verlichting (veel mensen spellen dit overigens als ‘gurlande’, maar dat is niet juist). Dit is een decoratieve groene kerstslinger met ingebouwde LED-verlichting. Guirlandes kun je aan elkaar koppelen. Een guirlande worden gebruikt om gevels binnen en buiten in kerstsfeer te brengen. Ook kun je ze vinden aan plafonds, waar ze een ruimte zeer sfeervol maken. Een guirlande is een zeer warme en geschikte vorm van kerstverlichting. Een guirlande kopen kun je bijna overal. Het is namelijk een populaire vorm van kerstdecoratie met verlichting in één!

Tip 2: Kleur kerstverlichting

De meeste leveranciers van kerstverlichting houden op het gebied van kleur de omschrijvingen ‘klassiek warm’ en ‘warm wit’ aan. Klassiek warm is een warme gele tint en deze lijkt het meest op de kleur van het klassieke kerstlampje. Je zou dus kunnen zeggen dat deze kleur het meest geschikt is voor kerstmis. Warm wit lijkt qua tint wat meer op de kleur van de traditionele gloeilamp. Er is natuurlijk geen goed of fout, maar de meeste mensen vinden de warme witte lampjes een beetje te fel voor in huis. Als je gaat voor kerstverlichting buiten, bijvoorbeeld meerdere guirlandes met kerstverlichting voor buiten, dan staat deze kleur wel erg mooi. Het is maar net wat jouw voorkeur is.

Tip 3: Afstand tussen lampjes

De lampafstand, letterlijk de afstand tussen de lampjes, is ook zeker iets waar je bij het uitzoeken van kerstverlichting rekening mee moet houden. De afstand tussen LED-lampjes verschilt tussen 10 en 0,6 centimeter. De meeste mensen hebben een voorkeur voor zo veel mogelijk lampjes. Hoe meer lampjes, hoe beter. Als jij dat ook vindt, dan is clusterverlichting een goede keuze. Bij clusterverlichting is er geen bedrading en zijn alle lampjes in een snoer door elkaar gevlochten. Heel veel lampjes heeft nog een voordeel: je hoeft minder geld uit te geven aan kerstdecoratie, omdat je kerstboom er al snel vol uitziet met veel lichtjes erin.

Tip 4: Felheid lampjes

Hoe fel mogen de lampjes eigenlijk schijnen? En hoe weet je nou hoe fel ze zijn als je in het tuincentrum voor het rek met lampjes staat? Belangrijk om te weten is dat een mini LED-lampje, waar de kerstverlichting tegenwoordig vaak van is gemaakt, minder fel schijnt dan het traditionele hallogeenlampje. Soft LED-lampjes hebben al helemaal een fijne, zachte felheid, doordat deze lampjes gemaakt zijn van matter glas. Soft LED-lampjes zijn hierdoor een goede keuze, vooral voor clusterverlichting.  Gewone LED-lampjes schijnen voor veel mensen te fel. Misschien vind je gewone lampjes een beetje saai, kies dan voor gekleurde lampjes.

Tip 5: Hoeveelheid lampjes

Kijk goed naar de hoogte van je kerstboom om de juiste lengte van het lichtsnoer te kiezen. De volledige lengte van het lampjessnoer is overigens de lengte tussen het eerste lampje en het laatste lampje. Het zogenaamde aanloopsnoer telt dus niet mee. De volgende richtlijnen gelden:

  • Bij een boom van 160 cm: minimaal 12 meter lampjes
  • Bij een boom van 180 cm: minimaal 14 meter lampjes
  • Bij een boom van 200 cm: minimaal 16 meter lampjes
  • Bij een boom vanaf 220 cm: minimaal 18 meter lampjes

Houd er rekening mee dat als je echt heel veel lichtjes in de boom wenst, clusterverlichting de beste optie is. Een andere optie is om een zo lang mogelijk snoer te kiezen, dat je over de kerstboom drapeert. Het is dan overigens raadzaam om boven in de boom te beginnen! Anders houd je aan het einde lampjes over en dat ziet er qua verdeling over de boom niet zo mooi uit.

You May Also Like