In heel Nederland zien we dat er steeds meer glasvezel wordt aangelegd. Maar wat is glasvezel nu eigenlijk precies. Was kabelinternet dan niet goed genoeg? En wat zijn de verschillen tussen glasvezel en de kabel? Wij zochten het allemaal voor je uit.

Glasvezel en kabel zijn andere en verschillende technieken. Dit wil niet meteen zeggen dat het één goedkoper is of beter dan het ander. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Bij kabel is voornamelijk het probleem dat het niet gemaakt is voor internet en de verbinding hiervan. Dit betekent dat het snel trager wordt dan glasvezel. Glasvezel is beter gemaakt voor gebruik van internet.

Wat is glasvezel nu precies?

Vroeger hadden we een telefoonlijn. Deze kabel was special gemaakt voor de telefoon om een zo goed mogelijke verbinding tot stand te brengen. Zo heb je nog een aantal kabels die speciaal zijn gemaakt voor bepaalde doeleinden. Bij glasvezel is dit net zo. Glasvezel werkt ook nog eens op een speciale manier namelijk door lichtsignalen uit te zenden. Waar een normale kabel dit doet met elektrisch signaal. Het voordeel hiervan is dat de kabel op lange afstanden geen vermogensverlies heeft.

Hoe goed glasvezel is ten opzichte van de kabel licht aan jouw eigen apparatuur en de apparatuur aan de andere kant van de kabel. Er is nog geen piek gevonden in de snelheid die je kan ontvangen met glasvezel dus er is nog voldoende om mee te spelen.

Hoe werkt de originele internetkabel?

Bij gebruik van de originele en gewone kabel maken ze gebruik van jouw televisieaansluiting. Dit is niet per se slecht, maar hij is dus niet gemaakt voor internet. Het fijne aan een coaxkabel is dat er bijna geen ruis op de lijn zit. Dit zorgt ervoor dat jij de internetsnelheid krijgt die jouw provider je belooft.

Het nadeel van de kabel is dat je hij niet zo goed kan ontvangen. Dit zorgt ervoor dat jij enorm snel kan downloaden, maar niet zo snel kan uploaden. Ze zijn dit wel aan het verbeteren, maar glasvezel heeft volgens velen toch wel de toekomst dan de verouderde telefoonkabels.

Wat zijn de verschillende tussen glasvezel en de kabel?

Je kan met beide kabels dus prima internet ontvangen, maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo kan je bij glasvezel zeker zijn van een stabiele internetverbinding die nog een einde kent. Bij de kabel is het zo dat er een limiet aan ziet. Dit is omdat hij niet van origine is gemaakt om internet mee te zenden. Hierdoor heeft glasvezel toch wel de toekomst. Dit is de reden dat je steeds vaker plekken ziet waar je glasvezel kan laten aansluiten. Het voordeel is dat dit vaak betaald wordt door de providers.

Is glasvezel duurder dan de kabel?

Afhankelijk van de internetsnelheid kan glasvezel iets duurder zijn. Maar we zien ook dat steeds vaker mensen thuis gaan wonen. Hierdoor is een goede en stabiele internetverbinding nodig. Soms wordt deze verbinding zelfs betaald door het bedrijf waarvoor je werkt. Mocht dit zo zijn dat het is het niet vreemd om over te stappen op glasvezel.

Meer weten? Bekijk deze video! 

0 Shares:
You May Also Like