Soms kan je aan het einde van je loon een stukje maand overhouden. Of je wilt graag investeren in nieuwe apparatuur voor je werk of je wilt misschien wel een dakkapel bouwen. En wat als je een mooie reis wilt maken maar je mist nog wat geld? Wat je reden ook is: het is niet gek als je soms geld wilt lenen. We doen het allemaal op kleine of grote schaal. In deze blog vertellen we jou meer over de mogelijkheden om te lenen.

Geld lenen kun je op verschillende manieren doen. Vaak is de formule hetzelfde. Iemand of een instantie met geld leent het jou voor een bepaalde tijd uit en jij moet hierover een rente betalen bij het terugbetalen.

1. Rood staan

We lenen vaker geld dan we denken. Bijvoorbeeld omdat je in het rood staat. Als je in het rood staat betekent het dan jouw eigen geld op is en dat je nu gebruikmaakt van het krediet van de bank. Op deze manier kun je vaak nog wel tot ongeveer 1000 euro in het rood staat. Je kan dit ook uitzetten of het bedrag verminderen. Rood staan is namelijk een dure manier van geld lenen. Het lijkt misschien niet direct zo, maar je betaalt er veel rente over. Dat komt omdat het zo gemakkelijk is. Als je loon komt moet je vaak direct weer wat inleveren bij de bank.

Wil je niet meer in het rood staan? Lees deze tips eens! 

2. Privélening

We hebben allemaal weleens een tientje van onze ouders geleend omdat ons geld op was. En als jij iemand dicht bij jou in de buurt hebt staan kan het een handige manier zijn om geld privé bij iemand te lenen. In sommige gevallen zetten mensen een klein contractje op wanneer het om een groot bedrag gaat. Leningen bij mensen je kent kunnen altijd een beetje spannend zijn. Maak daarom vooraf goede afspraken. Wanneer betaal je het terug? En doe je dit in één keer of in etappes? Als jullie allebei weten wat jullie kunnen verwachten is de kans op trammelant het kleinst.

3. Lenen bij de bank

De bank verleent natuurlijk regelmatig geld uit. Bijvoorbeeld door rood staan goed te keuren zoals we eerder al zeiden. Maar ook door bijvoorbeeld een hypotheek te verstrekken. Bij een bank kun je soms ook aankloppen als je een korte lening nodig hebt. Dan wordt er vooraf bepaald wat het bedrag gaat zijn, wanneer het terug moet zijn en hoeveel je over het geleende bedrag moet betalen.

4. Lenen bij een kredietverstrekker

Er zijn ook instanties die makkelijk geld verschieten. Die noemen we kredietverstrekkers. Deze bedrijven lenen vaak makkelijker geld uit omdat ze minder vragen stellen. Houd er wel rekening mee dat je vaak geen geld kan lenen als je een BKR-registratie hebt. Ze willen tenslotte wel de zekerheid hebben dat je het nog terug kan betalen aan het einde van de periode.

Waar moet je opletten als je een lening afsluit?

Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten als je geld leent. Geld lenen zonder bkr kost nu eenmaal geld. Of je het nu kort van de bank leent of langere tijd van een kredietverschieter. Je zal er altijd meer geld over moeten betalen dan je hebt ontvangen. Dat noemen we rente. Het kan in dit geval alleen goed zijn wanneer je ook daadwerkelijk alles terug kan betalen. Is de tijd die je hebt om het terug te betalen reëel? Met andere woorden: ga je je schuld kunnen inlossen? Ook is het belangrijk dat je het ene gat niet met het andere gat gaat proberen te dichten.

Geld lenen kan een mooie oplossing zijn als je bijvoorbeeld iets nieuws nodig hebt of omdat je bijvoorbeeld iets wilt verbouwen. Laat het dan dus ook in je voordeel werken en leen geld met je hoofd en niet met je hart.

0 Shares:
You May Also Like