Je kunt cryptovaluta eenvoudig beschrijven als een vorm van digitaal geld. Vergelijkbaar met traditionele fiatmunten zoals de dollar of de euro, kun je cryptomunten sturen naar andere mensen of inwisselen voor goederen en diensten. Let wel op dat de meeste traditionele winkels geen cryptomunten accepteren als betaling.

Wat cryptovaluta interessant maakt, is dat ze tussenpersonen zoals banken en betaalproviders uitsluiten waardoor gebruikers in staat zijn om transacties rechtstreeks met elkaar te doen. Dit principe wordt ook wel peer-to-peer genoemd. Ook zijn cryptovaluta niet gebonden aan het monetaire beleid van landen waardoor ze minder gevoelig zijn voor waardevermindering door inflatie.

In plaats daarvan gebruiken cryptovaluta complexe wiskundige berekeningen om transacties te verifiëren en het risico op fraude te verkleinen. Het woord “crypto” komt van de wiskundige term cryptografie. De cryptografie wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat transacties veilig gebeuren en niet kunnen worden vervalst.

 

Wat is Bitcoin

Bitcoin is de eerste, populairste en meest waardevolle cryptomunt ter wereld. Het werd in 2009 gelanceerd door Satoshi Nakomoto. Tot op heden weet niemand de echte identiteit van Satoshi. De code van de Bitcoin blockchain is zo ontworpen dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin zullen bestaan. Momenteel zijn er bijna 19 miljoen in omloop en de laatste Bitcoin zal naar verwachting in 2140 worden gemined. Doordat de totale Bitcoin voorraad gelimiteerd is, is Bitcoin schaars waardoor het een uitstekende vorm is om waarde te behouden.

 

Hoe worden cryptovaluta gecreëerd

De meeste cryptovaluta worden gecreëerd via een proces dat ‘mining’ wordt genoemd. Miners zijn verantwoordelijk voor het groeperen van transacties in “blokken”.  Als nieuwe blokken van transacties aan elkaar worden geregen, creëren ze een keten, de blockchain.

Zodra een blok aan de keten is toegevoegd, kan deze niet worden verwijderd of veranderd. Er kan niet mee worden geknoeid, ze kunnen niet worden gewist en de oorspronkelijke volgorde van de blokken kan nooit worden aangepast. De keten gaat alleen vooruit in de tijd. Deze onveranderlijkheid maakt cryptovaluta ongelooflijk veilig en bijna onmogelijk om te vervalsen.

Om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen moeten miners een cryptografische puzzel oplossen op basis van transacties en andere factoren. Afhankelijk van het type cryptovaluta zijn voor deze puzzels vaak gespecialiseerde computers nodig. Zodra de puzzel is opgelost, bevestigt de miner dat hij het blok heeft toegevoegd aan de blockcahin. Elke keer dat een miner een nieuw blok aan de blockchain toevoegt, wordt hij beloond in cryptovaluta. Deze beloningen zijn de manier waarop nieuwe cryptomunten aan het netwerk worden toegevoegd.

Er zijn duizenden verschillende soorten cryptovaluta en ze werken allemaal op verschillende manieren. Bij sommigen werkt het minen van nieuwe munten anders dan het Proof of Work principe zoals het hierboven werd beschreven. Bitcoin gebruikt Proof of Work om nieuwe munten te creëren en transacties te verifiëren.

 

Hoe koop je cryptovaluta?

Het is van essentieel belang om altijd voldoende onderzoek te doen voordat je cryptovaluta koopt. Met meer dan 5000 verschillende munten beschikbaar, zal de overgrote meerderheid helaas nooit nuttig of winstgevend zijn. Gelukkig zijn er websites zoals anycoindirect.eu waar je informatie kunt vinden over verschillende cryptomunten. Zo kun je een afgewogen keuze maken als je begint met investeren in cryptovaluta.

You May Also Like