De wasmachine is onmisbaar in het huishouden en wordt steeds efficiënter en praktischer gemaakt. Lees ons advies om er een te kiezen die het beste bij je behoeften past.

Weet je welke klasse je moet kiezen?

Wil je binnen kort termijn een goedkope wasmachine kopen? Dan is het van belang om een nieuwe toestel te kiezen volgens zijn ecologische categorie. De categorieën lopen van A (beste) tot G (slechtste). Merk op dat bij de berekening van de classificaties er geen rekening is gehouden  met het waterverbruik. Het etiket geeft echter ook informatie over de efficiëntie van het wassen en centrifugeren, en over het energieverbruik. Nieuw zijn de weergave van de wastijd en andere indicatoren, die allemaal gebaseerd zijn op het 40-60° eco programma.

Het draait, wees alsjeblieft stil!

Tijdens de centrifuge-fase is er niets erger dan een wasmachine die klinkt als een drilboor! Daarom wordt aan de voet van het toestel een betonnen ballast aangebracht. Let ook op de materialen waarvan de panelen gemaakt zijn. Als de materialen steviger zijn, zal de machine niet zo gemakkelijk bewegen. Behalve sterkere materialen bieden fabrikanten ook andere oplossingen om het lawaai te beperken. Ze verhogen de geluidsisolatie van de panelen en leveren wisselstroommotoren die wrijving en dus lawaai verminderen. Je kunt het geluidsniveau ook zien op het energielabel.

Het centrifugeren in kwestie

Wil je de droogtijd verkorten of het zelfs zonder droger doen? Een goede centrifugeer-wasmachine kan het antwoord zijn. Tot 1.600 toeren per minuut worden aangeboden in de meest efficiënte modellen. Het is belangrijk op te merken dat de centrifugeersnelheid afhangt van de soort wasgoed. Bovendien worden programma’s aangeboden om het centrifugetoerental aan te passen aan de inhoud van het wasgoed. Je kunt het label van de centrifugeklasse gebruiken om het nodige centrifugetoerental te bepalen.

Voor- of bovenlader?

Zou het mogelijk zijn om de machine thuis onder een werkblad te plaatsen? Wat is je vereiste wascapaciteit? Overweeg dan een voorlader die 12 kg aankan. Als je wilt, kun je dit model monteren als een zuil met de droger erbovenop, ideaal voor een wasruimte. Als je minder plaats hebt dan kun je voor een andere optie kiezen. Een 45 cm brede versie met bovenlader dat minder plaats inneemt. Als gevolg daarvan heeft ze wel een kleinere capaciteit, want er kan maar 8 kg in.

Een wasmachine alleen of een combo met droger?

Overweeg een wasmachine-droger combinatie als je veel was doet en niet genoeg ruimte hebt. Vergeet niet dat de droogtijd veel langer is dan met een droger alleen en dat een lading wasgoed gehalveerd moet worden! Zoals hierboven vermeld zou een tweede oplossing zijn om de droger boven de wasmachine te plaatsen, als een zuil. Maar dit kan enkel als je over genoeg plaats beschikt.

You May Also Like