Tuinieren is een lonende hobby, maar het kan tijdrovend zijn, vooral voor drukke tuiniers. Als je een prachtige buitenruimte wilt creëren zonder al je tijd aan onderhoud te besteden, is een onderhoudsarme tuin de perfecte oplossing. In dit artikel delen we enkele deskundige tips en trucs over hoe je een onderhoudsarme tuin kunt creëren die minder onderhoud vergt, zodat je meer tijd hebt om van je buitenparadijs te genieten!

Het gazon kleiner maken

Heb je minder grasvelden om voor te zorgen, dan kost het minder tijd om te maaien, bemesten, wieden en opnieuw inzaaien. Overweeg de grootte van je gazon te verminderen voor minder onderhoud. 

Bekijk MOOWY gazonmest voor de juiste bemesting voor jouw gazon! Bij MOOWY vind je ook handige tips voor het gazononderhoud voorjaar , en neem ook zeker hier een kijkje
om budgetvriendelijke gazonverzorging tips te ontdekken! 

Kies de juiste planten

Bij het creëren van een onderhoudsarme tuin is het cruciaal om de juiste planten te kiezen. Zoek naar planten die gemakkelijk te verzorgen zijn, zoals vetplanten, kruiden en inheemse planten die zijn aangepast aan je lokale klimaat. Vermijd planten die veel water of snoeiwerk vereisen om de hoeveelheid benodigd onderhoud te verminderen.

Voeg elementen van harde bebouwing toe

Elementen van harde bebouwing, zoals patio's, dekken en paden, kunnen visuele interesse aan je tuin toevoegen en tegelijkertijd de behoefte aan onderhoud verminderen. Kies duurzame materialen, zoals steen of beton, die minimaal onderhoud vereisen.

Gebruik mulch om onkruid te bestrijden

Onkruid kan een aanzienlijke bron van onderhoud zijn in een tuin. Gebruik een laag mulch rond planten om onkruidgroei te voorkomen en vocht in de grond vast te houden. Mulchen helpt ook de gezondheid van de bodem te verbeteren en vermindert de behoefte aan bewatering. 

Investeer in druppelbevloeiingssystemen

Druppelbevloeiingssystemen zijn een efficiënte manier om je planten water te geven en waterverspilling te verminderen. Deze systemen leveren water rechtstreeks aan de wortels van planten, waardoor verdamping wordt verminderd en ervoor wordt gezorgd dat planten het water krijgen dat ze nodig hebben om te gedijen.

Groep planten op basis van waterbehoeften

Planten groeperen op basis van water behoeften, kunnen tijd en moeite besparen bij het bewateren. Planten met vergelijkbare waterbehoeften moeten samen worden geplant, waardoor het eenvoudiger wordt om ze efficiënt water te geven.

Snoei met regelmaat

Regelmatig snoeien kan je tuin er netjes en opgeruimd uit laten zien, terwijl het ook de gezondheid van de plant bevordert. Snoeien vermindert ook de hoeveelheid benodigd onderhoud, omdat het overgroei voorkomt en de noodzaak voor frequent snoeien vermindert.

Het creëren van een onderhoudsarme tuin vereist zorgvuldige planning. Door de bovenstaande tips op te nemen, kun je een mooie en functionele tuin creëren die minder onderhoud vereist en je meer tijd geeft om van het buitenleven te genieten. 

You May Also Like